Sakarya Üniversitesinde Erken Cumhuriyet Dönemi Büyükelçileri Konuşuldu
Sakarya Üniversitesinde 9. ORMER Kitap Konuşmaları kapsamında “Cumhuriyetin Diplomatı Olmak: Erken Cumhuriyet Dönemi Büyükelçileri Üzerine Prosopografik Bir İnceleme” etkinliği gerçekleştirildi.
Sakarya Üniversitesi ve Ortadoğu Enstitüsü iş birliğiyle düzenlenen programın konuğu Dr. Müzeyyen Ezel Ünal oldu.
Doktora tezi olarak hazırladığı “Cumhuriyetin Diplomatı Olmak: Erken Cumhuriyet Dönemi Büyükelçileri Üzerine Prosopografik Bir İnceleme” adlı eser üzerine konuşan Dr. Ünal, geleneksel bilgilerin ötesine geçerek diplomasiye tarihsel ve kişisel arka planlarına değindi ve diplomatların sadece devlet memuru değil, aynı zamanda ülkeyi yurt dışında temsil eden etkili figürler olduğunu vurguladı.
Diplomasiye farklı bir yaklaşım: Prosopografi
Diplomatik atamalarda kişisel görüşlerin, sosyal çevrelerin ve devletin resmi politikalarıyla olan uyumun dikkate alındığını belirten Dr. Müzeyyen Ezel Ünal, prosopografi yöntemine de değindi. Diplomatların benzer özelliklerini analiz ederek dönemin dış politikasına dair geniş bir çerçeve çizen Ünal, Osmanlı’dan cumhuriyete geçiş sürecinde diplomatların rollerini, yeniden istihdam edilmelerini örneklerle aktardı ve yüksek bürokraside görev yapan diplomatların karşılaştığı zorluklara da dikkati çekti.
Diplomatik atamalarda dönemin öncelikleri
Erken Cumhuriyet döneminde Ankara hükümetinin kimi, hangi ölçütlere göre büyükelçi olarak görevlendirdiğine dair önemli değerlendirmeler yapan Ünal, özellikle uzmanlık eğitimi almış ve Milli Mücadele sürecinde yer almış kişilerin Fransa ve İngiltere gibi merkezlere gönderildiğini kaydetti.
Etkinliğin sonunda katılımcıların sorularını cevaplayan Ünal, çalışmasının arka planını ve detaylarını paylaştı. Soru-cevap bölümünün ardından etkinlik sona erdi.
Haber-Fotoğraf: Melike Kavrazlı, Betül Egin, Sinem Sönmez