Sakarya Üniversitesinde Büyük Bütçeli Ufuk Avrupa Projeleri Konuşuldu

Sakarya Üniversitesi ile Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) iş birliğinde düzenlenen TÜBA Üniversite Konferansları’nın bu Nisan ayı konuğu, Koç Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Cengiz Onbaşlı oldu.
Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Sabahattin Zaim Salonu’nda gerçekleşen etkinlikte, Avrupa Birliği tarafından desteklenen Ufuk Avrupa (Horizon Europe) projeleri kapsamındaki fon olanakları, başvuru süreci ve stratejik hazırlık konuları ele alındı. Doç. Dr. Onbaşlı, Ufuk Avrupa projelerinin araştırmacılara sunduğu teknik ve stratejik avantajlara dikkat çekerek proje yazım, özetleme ve etki analizinin geliştirilmesi konularında bu projelerin önemli katkılar sağladığını belirtti.
Finansal avantajlar ve disiplinlerarası iş birlikleri
Ufuk Avrupa programlarının bütçe açısından birçok ulusal fondan daha avantajlı olduğunu ifade eden Onbaşlı, proje süresinin uzun olması, ekipman maliyetlerinin yansıtılabilmesi, yayın ücretlerinin proje bütçesinden karşılanabilmesi gibi önemli kolaylıklara değindi.
Döviz kuru dalgalanmalarına karşı avro bazlı desteklerin koruma sağladığını söyleyen Doç. Dr. Onbaşlı, disiplinlerarası iş birliğine imkan tanıyan EIC (European Innovation Council) çağrılarının, temel bilimlere yönelik projelere olanak sunduğunu belirterek özellikle EIC Pathfinder Open projelerinde deneyimli danışman firmalarla çalışmanın süreci kolaylaştırdığını aktardı.
Başvuru sürecinde stratejik hazırlık
Onbaşlı, ERC Starting Grant gibi büyük fonlara başvururken yapılması gerekenler hakkında da bilgi verdi. Kendi akademik kariyer yolculuğunu ve Koç Üniversitesinin sağladığı destekleri örnek gösteren Doç. Dr. Onbaşlı, başvuru öncesinde SWOT analizi yapmanın, güçlü yönleri ön plana çıkarmanın ve projede mantıksal hatalardan kaçınmanın önemini vurguladı ve yazım süreci için en az iki aylık bir hazırlık süresi gerektiğini belirtti.
Etkinlik, soru-cevap bölümünün ardından plaket takdimiyle sona erdi.
58 kez görüntülendi.