Sakarya Üniversitesi Ortadoğu Enstitüsü’nde “Afrika Konuşmaları” başladı

Sakarya Üniversitesi Ortadoğu Enstitüsü’nde “Afrika Konuşmaları” başladı
22.02.2024
684
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Tuncay Kardaş ve Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal İnat’ın düzenlediği dört oturumdan oluşan etkinliğin ilk oturumu İstanbul Medeniyet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr.  Ahmet Kavas’ın katılımı ile gerçekleşti. Kavas, Afrika konuşmaları etkinliğinde’21. Yüzyılda Türkiye- Afrika İlişkileri’ konusunu ele aldı.

Kavas konuşmasına, “Afrika ve coğrafya konusu hem tarih hem de yüz ölçümü olarak geniş konulardır. Bizim Afrika’yı araştırma isteğimiz bugün dünkü ile aynı değil yarınki ile de aynı olmayacak” diyerek başladı. Kavas, Afrika araştırmalarının tamamen bir arkeolojik ya da turistik bir çalışma olmadığını, günün gerçeklerini görerek neler yapılması gerektiği konusuna değindi.

Afrika ilişkilerinde diplomasinin daha fazla yer tutmasını dile getiren Kavas, “Afrika’daki temel çalışma alanlarımızdan birisinin diplomasi olması gerekiyor. Türkiye-Afrika ülkeleri ilişkileri konuşulmalıdır. Çünkü çok değil bir süre sonra Türkiye Afrika değil Türkiye Nijerya ilişkileri, Türkiye Etiyopya ilişkileri, Türkiye Kongo Demokratik Cumhuriyeti ilişkileri, Türkiye Cezayir ilişkileri konularının anlatımını yapacağız. Bu kadar geniş alanla izah edemeyeceğimizi göreceğiz” şeklinde konuştu.

Geçmişe bakıldığında yapılanların eksik kaldığını ve yapacak çok şey olduğunu belirten Kavas,  Türkiye’nin Afrika çalışmalarında konunun bugüne kadar Afrika olduğunu bundan sonra Afrika olarak kalmayacağını anlattı. Prof. Dr. Ahmet Kavas, “Türkiye diplomatik olarak sahaya inmiş durumda. Sahada ne eksik, yetişmiş diplomat eksik. Diplomatik olarak evet sahada varız bununla birlikte insan kalitesi olarak yetersiziz” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Etkinlik, soru cevap ve hediye taktimi bölümünün ardından son buldu.

Haber-Fotoğraf: Gizem Gökçe Arslan- Aybike Tekeli

 
684 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.