Sakarya Okullaşmada Türkiye Ortalamasının Üzerinde

Sakarya Okullaşmada Türkiye Ortalamasının Üzerinde
16.09.2019
898
A+
A-

Sakarya Üniversitesi SESAM tarafından yayımlanan “Sakarya’nın Sosyo-Ekonomik Analizi” verilerine göre Sakarya’nın Türkiye ortalamasının üzerinde okuryazarlık ve okullaşma oranına sahip olduğu ortaya çıktı.

Genel olarak okuryazarlık ve okullaşma oranlarının yüksek olması, Türkiye sıralamasında Sakarya’yı yukarıya çıkaran bir parametre olarak görülüyor. SESAM (Sakarya Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi) tarafından yapılan araştırmaya göre, bu oranların ortalamanın üzerinde olması Türkiye’nin sosyo-ekonomik gelişmişliğine ilin pozitif katkısı olduğunu ortaya koyuyor.

SESAM Müdürü Doç. Dr. M. Çağlar Özdemir, 2017 verilerinde okuryazar oranının Türkiye genelinde yüzde 96,74, Sakarya’da ise bu oranın yüzde 97,18 olduğuna dikkat çekti. Özdemir,  “Bu verilerin yüksek olması, Türkiye’nin gelişimine pozitif yönde katkı sağlamakla birlikte, sosyal hayata katılma ve eğitim olanaklarına erişimin de aynı oranda yüksek olduğunu bize ifade etmektedir” dedi.

Okullaşma oranının da Türkiye genelinden yüksek olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Özdemir, “Ortaöğretim ile mesleki ve teknik liseler ortalamasına baktığımızda da Türkiye ortalamasının üzerinde bir okullaşma oranı görüyoruz. Aynı şekilde YGS ortalama başarı puanı da Türkiye ortalamalarının üzerinde seyrediyor. Bu da aynı şekilde Türkiye’nin sosyo-ekonomik gelişimine olumlu yönde katkı sağlıyor” ifadelerini kullandı.

Teşvik uygulamaları artırılmalı

Sanayi sektöründe ara eleman ihtiyacının karşılanması noktasında önemli bir değer olduğunu belirten SESAM Müdürü Doç. Dr. Özdemir, “Okullaşma oranlarının Türkiye genelinden yüksek olduğu halde Sakarya ortalaması yüzde 80 dolaylarında. Eğer bu alan desteklenirse mesleki ve teknik liselerdeki okullaşma oranının artırılması, sanayi sektörüne ara eleman yetişmesinde yardımcı olacaktır. Bu oranın yükselmesi için teşvik uygulamalarının artırılması gerekir” şeklinde konuştu.

16-09-2019 / ST


898 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.