Sakarya Kitap Okumada İlk 5’te

Sakarya Kitap Okumada İlk 5’te
11.05.2011
1.463
A+
A-

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Türkiye’nin Okuma Kültürü Haritası” sonuçları açıklandı.

Araştırma sonuçlarına göre Sakarya kitap okuma alışkanlığında ilk 5’te yer alıyor. Türkiye’de ilk kez yapılan araştırmaya göre Türkiye`de bir yıl içinde 12-13 kitap ile en fazla kitabı Erzurum ve Erzincan okuyor, okunan kitapların çoğunu dini içerikli yayınlar oluşturuyor. İkinci sırayı, yılda 10 ila 12 kitap ile Yalova, Kocaeli, Sakarya, Düzce ve Bolu illeri alıyor. Başkent Ankara üçüncü sıraya yerleşirken, beklenen performansı gösteremeyen Ege Bölgesi yılda ortalama 6 kitap okuyor.

Türkiye`de yüzde 19,5 ile aralarında Ankara, İstanbul, İzmir ve Samsun`un da olduğu en çok edebiyat konulu kitaplar tercih edilirken, bunu yüzde 18,3 ile din konulu kitaplar takip ediyor. Erzurum ve Erzincan başta olmak üzere, Doğu Karadeniz`den İç Anadolu`ya doğru uzanan şerit ile Doğu Anadolu`nun bir kısmı en çok dini içerikli yayınları okuyor. 3. sırayı eğitim, 4. sırayı ise tarih kitapları oluşturuyor.

Türkiye’de okuma alışkanlıklarının yaş, cinsiyet, medeni durum, meslek, eğitim düzeyi, coğrafi konum ve gelir durumu, anne-babanın eğitim seviyesi, kütüphane kullanım oranı gibi değişkenlerle ilişkisinin incelendiği çalışmada Türkiye İstatistik Kurumu’nun belirlediği 6.200 kişiyle, “yüz yüze anket yöntemi” kullanıldı. Araştırmadan elde edilen veriler, ileri analiz teknikleri kullanılarak yorumlandı.

Araştırma sonuçları, 19 Nisan 2011 Salı günü, saat 10.00’da, Ankara Cer Modern Sanatlar Merkezi’nde Kültür Bakanı Ertuğrul Günay tarafından kamuoyuna açıklandı.

Araştırmanın ortaya çıkardığı sonuçlardan bazıları şöyle:

–          Türkiye’de ortalama 7.2 kitap okunuyor.

–          7-14 yaş grubu bireyler yılda 12 kitap okuyor.

–          Araştırmanın Türkiye’yi temsil niteliği taşıdığı dikkate alındığında Türkiye nüfusunun yaklaşık yarısının bir seferde en az yarım saat okuduğu görülüyor.

–          Ankete katılanların yüzde 47’si yaklaşık 30 dakika, yüzde 19,32’si ise hiç okumadığını belirtiyor. İki saatten fazla kitap okuyanların oranı ise yüzde 4 olurken, yüzde 22’lik kesim yaklaşık 1 saat kitap okuyor.

–          En çok okunan basılı materyal kitap olurken, bunu yüzde 34,45 ile gazete izliyor.

–          Türkiye’de her 4 kişiden birinin kitap okuma alışkanlığı varken yüzde 31,32’lik bir dilim hiç kitap okumadığını söylüyor. Yüzde 43,91’lik bir bölüm ise 1-10 kitap okuyan kategorisinde yer alıyor.

–          Türk halkı en çok edebiyat konulu kitapları okuyor. Araştırmaya katılanların yüzde 19,5’i edebiyat, yüzde 18,3’ü din, yüzde 16,2’si ise eğitim konulu kitaplar okuduğunu belirtiyor. Tür olarak bakıldığında da Türk halkının büyük bir bölümünün romanı tercih ettiği görülüyor. Yüzde 33,7’lik bir oranla roman türü ilk sırada, yüzde 27,1 ile öykü ikinci sırada yer alıyor.

–          Araştırma sonuçlarına göre Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt’te en çok psikoloji temalı kitaplar tercih ediliyor. Ağırlıklı genel ortalamaya bakıldığında yüzde 11,4’lük bir kesim de bu temalı kitapları okuduğunu söylüyor.

–          Türk halkının büyük bir bölümü “Macera” temalı kitapları okuyor. Ağırlıklı genel ortalama da da “Macera” temalı kitaplar yüzde 21,9 ile ilk sırada yer alıyor.

–          Sonuçlara göre İstanbul’da yaşayanların büyük bir çoğunluğu “Aşk” temalı kitapları tercih ediyor.

–          Araştırmaya göre Türk halkı en çok tavsiye edilen kitapları okuyor. Yüzde 61,5’lik bir kesim tavsiye, yüzde 25,6’lık bir bölüm ise kitabın adına göre seçim yaptığını belirtiyor. Buna göre kitap seçiminde yayınevi tercihi yapılmadığı görülüyor. Yüzde 90,16’lık bir kesim yayınevi tercihinde bulunmuyor.

–          Araştırmaya katılanların yüzde 84,21’i düzenli olarak okuduğu yazar olmadığını belirtirken, yüzde 15,79’u yazar takibi yaptığını söylüyor. Düzenli yazar takip edenler sırasıyla “Ömer Seyfettin, Ayşe Kulin, Orhan Pamuk, Reşat Nuri Güntekin, Elif Şafak, Canan Tan, Yaşar Kemal ve Dostoyevski” isimlerini veriyor.

–          Araştırmada katılımcıların büyük çoğunluğunun kitapları satın alma yoluyla temin ettikleri bilgisine ulaşılıyor. Buna göre yüzde 82,9’luk bir kesim kitapları satın alıyor. Bir diğer sonuca göre de ders kitapları dışında az kitap satın alınıyor.

–          Verilere göre “korsan kitap” tercihine yönelik soruya katılımcıların yüzde 84,16’sı “Hayır” derken, yüzde 14,81’lik bir bölüm “Evet” yanıtını veriyor.

–          Sonuçlara göre, Türk halkı yakın çevrelerdeki Halk Kütüphanelerini ve buralardan yararlanmanın ücretsiz olduğunu biliyor. Buna karşın yüzde 95,06’lık bir bölüm Halk Kütüphanelerine üye olmadığını söylüyor. Ayrıca yüzde 88,79’luk bir bölüm kütüphanelerden yararlanmadığını belirtiyor.

–          Yüzde 43,5 kütüphane kullanma alışkanlığı olmadığını, yüzde 12,1’lik bir dilim bilgi ihtiyacını internetten karşıladığını söylüyor.

–          Araştırmaya göre, Türk halkı boş zamanlarında televizyon izliyor. Buna göre yüzde 23,7’lik bir bölüm televizyon izlediğini, 19,2’lik kısım ailesiyle zaman geçirdiğini, yüzde 17,8’i ise kitap, gazete, dergi okuduğunu belirtiyor.

–          İller bazında bakıldığında ise Ege Bölgesi’nde yaşayanlar boş zamanlarında ailesiyle vakit geçirmeyi tercih ederken, Güneydoğu Anadolu’nun büyük bir kısmı kitap, gazete ve dergi okuyor. İstanbul ve Ankara’da yaşayanların da boş vakitlerinde televizyon izlediği görülüyor.

Araştırmanın özetine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

http://www.kygm.gov.tr/dosya/1-279655/h/yonetici-ozeti.pdf

 

 
1.463 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.