Sait Faik Abasıyanık Konuşuldu

Sait Faik Abasıyanık Konuşuldu
08.12.2015
1.376
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Türkçe Eğitim Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Engin Yılmaz, 102.2 Radyo Mega‘da Şebnem Eriş’in sunduğu Şebnem ile Hayata Dair’in bu haftaki konuğu oldu.

Prof. Dr. Engin Yılmaz’ın katılımıyla gerçekleştirilen programda, edebiyata büyük etkisi olan yazar Sait Faik Abasıyanık konuşuldu. Adapazarı doğumlu Sait Faik Abasıyanık’ın hayatının ve kişisel özelliklerinin konuşulduğu programda, yazarın içe kapanıklılığı ve travmaları, Türk edebiyatına katkıları, hikayeleri, şiirleri, Varlık dergisinde yayımlanan ilk yazısı ve aldığı Mark Twain onur ödülü gibi pek çok konuya değinildi.

“Sait Faik’in Sakarya’sı” kitabının yazarı olan Prof. Dr. Engin Yılmaz konuşmasında, Sait Faik Abasıyanık ile ilgili oldukça araştırma yaptığını belirtti. Ayrıca Sakaryalı bir başka değerli yazar rahmetli Faik Baysal ve amcasının oğlundan da bir çok anekdot dinlediğinden bahseden Yılmaz, kayıtlarda olmayan birçok bilgiye sahip olduğunu ifade etti.

Keyifle okunan bir yazar

Abasıyanık’ın, Türk edebiyat tarihinde daha önce yazılanların hiç birine benzemeyen bir üsluba sahip olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Engin Yılmaz, konuya ilişkin olarak şunları söyledi: “Oldukça keyifle okunan ve yadırganmayan hikayeleri ile yeni bir dönem başlatan bir yazardır. Yaşadığı çevreyi, travmalarını, müthiş gözlem ve analizlerini yüksek zekasıyla harmanlayarak yazdığı hikayeleriyle, tüm yaşamıyla ve felsefesiyle onu, Walter Benjamin’in “flaneur” kavramına yakın buluyorum. Sait Faik, geçim kaygısı olmayan, şehri tanımayı görev edinmiş, bunu her şeyiyle edebi bir formla insanlara anlatma ve o zamanı geleceğe aktarma gibi bir misyon taşıyordu.”

08.12.2015 – EU


1.376 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.