Sağlık Bilimleri Fakültesi’nden TÜBİTAK-1002 Projesi

Sağlık Bilimleri Fakültesi’nden TÜBİTAK-1002 Projesi
12.01.2024
1.399
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Nursan Çınar’ın danışmanlığında, Doktora öğrencisi Tuğçe Kolukısa ile birlikte yürütülen “Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Çocuğa Sahip Annelerin Çocuklarıyla İlgili Hastane Deneyimleri, Hemşirelerden Beklentileri ve Farklılıklara Duyarlı Hastane Ortamı Hakkındaki Görüşleri: Niteliksel Bir Çalışma” isimli proje, “1002-A Hızlı Destek Modülü” kapsamında TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazandı.

Prof. Dr. Nursan Çınar, Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) olan çocukların sağlık hizmetlerini kullanma olasılıklarının OSB’li olmayan çocuklara göre daha yüksek olduğunu belirterek, hastanelerin genellikle gürültülü ve aydınlık olması, insanların  hızlı hareket etmesi, tanınmayan birçok kişi varlığı ve uzun bekleme süreleri nedeniyle OSB’li çocuklar için aşırı duyusal bir yük oluşturduğunu ifade etti.  Çınar, proje kapsamında OSB’li çocuklara yönelik sağlık ziyaretleri sırasında, sağlık deneyimleri hakkında benzersiz bir konumda olan annelerin ve çocukların ihtiyaçlarına ilişkin özellikleri tanımlamaya odaklanılacağını belirtti.

Projede temel amacın OSB olan çocuğa sahip annelerin çocuklarıyla ilgili hastane deneyimlerini ve hemşirelerden beklentilerini belirlemek ve farklılıklara duyarlı hastane ortamı hakkındaki görüşlerini almak olduğunu ifade eden Prof. Dr. Nursan Çınar, OSB olan çocukların sağlık hizmetleri alımları sırasındaki yaşadıkları zorluklara dikkat çekti. Ayrıca sağlık bakım sistemlerinin, OSB’nın yaygınlığındaki ve yüksek tıbbi komorbidite oranlarındaki artışlar sebebiyle OSB olan çocuk ve ailelerinin tıbbi ihtiyaçlarının karşılanmasının giderek daha önemli hale geldiğini söyledi.


1.399 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.