Sağlık Alanının Öncü İsimleri Üniversitemizde

Sağlık Alanının Öncü İsimleri Üniversitemizde
12.05.2023
1.540
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Sağlıkta Bilişim-Teknoloji ve İnovasyon Araştırmaları Öğrenci Topluluğu tarafından “Yenilikçi Sağlık teknolojileri ve Hassas Tıp” konulu etkinlik düzenlendi. Etkinliğe sağlık alanında sekiz farklı konuşmacı katılarak sağlık teknolojileri alanlarında bilgi ve birikimlerini anlattı.

Etkinlikte, Topluluk Akademik Danışmanı Prof. Dr. Mustafa Aldındiş’in topluluk olarak yaptığı faaliyetleri ve sağlık teknolojilerinin önemini anlatmasının ardından Prof. Dr. Melih Bulut “Yenilikçi Dijital Teknolojiler” konusunda bir sunum gerçekleştirdi.  Prof. Dr. Bulut konuşmasında insanların sağlıkla ilgili beklentilerinin değiştiğini sağlık teknolojilerinin de buna hızla ayak uydurduğunu belirtti. Koruyucu kusursuz ve bireyselleştirilmiş tıbbın öneminin her gün daha fazla arttığını vurguladı. Dijital Sağlık Teknolojilerini sıralayan Prof. Dr. Bulut bunları; Teletıp, Robotik, AR-VR Teknolojileri, yapay zekâ, sensörler, giyilebilir teknolojiler, biyoinformatik genetik ve sentetik biyoloji olarak sıraladı.

Ardından Medipreneurs Kurucusu Dr. Şevval Karadağ, son günlerde hızla gündemimize giren ChatGPT konusunu ekranda canlı örnekler vererek detaylandırdı. Dr. Şevval Karadağ doğal dil işleme yapay zekâ ürünü olan ChatGBT teknolojisinin tıp eğitimi ve sağlık hizmetlerinde olası kullanım alanlarını anlattı. Öğrenciler için 7/24 mentorluk yapmaktan, hasta doktor senaryolarını simüle etmeye kadar çeşitli kullanım alanlarından örnekler verdi. Doğru sorular sormanın öneminden bahsederek Teknosağlık okuryazarlığının önemine vurgu yaptı.  Dr. Karadağ öğrencilere hayal kurmanın öneminden bahsederek konuşmasını sonlandırdı.

Gebze Teknik Üniversitesinden Prof. Dr. Damla Arısan “Hassas Tıp ve Biyogirişimcilik” konularında bir sunum yaparak katılımcılara ve öğrencilere bilgi verdi. Sağlık Bilimleri Üniversitesinden katılan Dr. Ahmet Katı, hayvansız test teknolojilerinin sağlıktaki yeri ve önemi hakkında bir sunum yaptı. Hayvansız deney yapılacak olan araştırma modellerinin geleceğinden bahsederek hayvansız test teknolojilerinin birçok alanda insan ve hayvan sağlığı için önemli bir alternatif olduğunu söyledi. Hayvan testleri yerine kullanılan hayvansız test teknolojilerinin sağlık açısından önemini; daha etik ve sürdürülebilir, daha hassas sonuçlar, daha hızlı ilaç geliştirme süreci, daha ekonomik ve daha iyi düzenleyici uyum şeklinde özetledi.

Gelişen hayvansız test teknolojileri alanında ülkemizdeki ilk biyoteknoloji girişimi Omic-A Araştırma ve İnovasyon olarak Omic-A Skin markasıyla yapay deri geliştirerek bu teknolojide öncü olduğunu söyleyen Dr. Katı, bu sistemin yanı sıra Ar-Ge çalışmaları ile geliştirilen Omic-A Sense yani biyosensör teknolojisi yardımıyla bir hücre içerisinde farklı organellerde farklı metabolik cevapları takip edebildiklerini aktardı.

Sağlık Bilimleri Üniversitesinden Dr. Sevde Altuntaş hassas tıp uygulamalarında mikro doku uygulamalarını hakkında bilgi verdi. İstanbul Üniversitesinden Uzm. Dr. Yusuf Yeşil dijital ve hassas-prediktif sağlık hakkında sunum yaparak sağlıkta dijitalleşme ile artan dijital sağlık verisini kullanarak sağlığı predikt etmenin önemi ve yapay zekâ dil modelleri yardımıyla gelişen sağlık bilgisine erişimden bahsetti. Al Yaşam Bilimle A.Ş. Kurucu CEO’su Dr. Ümit Fırat ise “Tanı Testlerinde Gelecek” konulu sunumunda invitro diagnostik (IVD) sektörünün geldiği ve bundan sonra gideceği noktayı genç aktardı. Sektörün sanayi boyutu ve uluslararası stratejilerinden bahsederek konuşmacıların sorularını yanıtladı.  Etkinlik, katılımcılara teşekkür belgeleri verilmesinin ardından sona erdi.

 
1.540 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.