Rusya-Ukrayna Krizinin Türk Dünyasına Etkileri

Rusya-Ukrayna Krizinin Türk Dünyasına Etkileri
16.12.2022
801
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Fikir ile Gelecek Öğrenci Topluluğu (FİG) Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÜRKMER ) Müdürü Prof. Dr. Köksal Şahin’i ofisinde konuk etti. Prof. Dr. Şahin Rusya Ukrayna Krizinin Türk Dünyasına Etkileri üzerine bir söyleşi gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Köksal Şahin, konuşmasına Rusya-Ukrayna çatışmasının kriz olarak değil artık çok yönlü bir  savaşa dönüşmekte olduğunun altını çizerek başladı. Prof. Dr. Şahin’in bahsettiği bir diğer konu ise Rusya’nın bu savaşta en çok güvendiği katı güç (hard-power) unsurunu kullanmalarıydı. Prof. Dr. Şahin bu durumun bir hata olduğunu, AB- ABD’nin Ukrayna merkezli uyguladıkları akılcı güç (smart-power) politikalarının Ukrayna lehine ilerlediğini söyledi. Prof. Dr. Şahin bu krizle Ukrayna halkı tarihinde ilk defa bir kurtuluş savaşı verdiğini ve geç bir ulus inşası yaşandığını aktardı.

Prof. Dr. Şahin, Türk dünyası ülkelerinin Rusya ile ekonomik ilişkilerinin sıkılığından hareketle de ambargolar sebebiyle Rus ekonomisinde beklenen yaklaşık yüzde 20’lik daralmanın Türk cumhuriyetlerinde sorunlar yaratabileceğine dikkat çekti. Prof. Dr. Şahin, öğrencilerin sorularını yanıtlayarak söyleşiye son verdi.


801 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.