RTÜK Başkanı Şahin SAÜ’de Konuştu

18 Nisan 2019

Sakarya Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından düzenlenen “Görsel-İşitsel Medya ve RTÜK Vizyonu” konulu konferansa Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin konuşmacı olarak katıldı.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen etkinliğe Sakarya Cumhuriyet Başsavcısı Lütfi Dursun, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Barış Tamer Tonguç, protokol üyeleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

RTÜK ödüllendiren bir üst kurul olacak

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, RTÜK’ün sadece ceza veren ve cezayla önlem alan bir kuruluş olarak anılmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirerek, “Bundan sonra RTÜK, cezanın yanında ödül de veren, yönlendirme yapan bir kurul olacak. Bunun adımlarını yavaş yavaş atıyoruz. Biz RTÜK olarak sadece ceza vermeyeceğiz, cezanın yanında ödüllendirmesini bilen, yol gösterebilen ve düzenlemeler yapabilen bir kurum olacağız” ifadelerini kullandı.

Yeni yasa ile RTÜK’ün sadece televizyon ve radyo değil diğer görsel platformlarına denetleme yetkisine sahip olacağını ifade eden Şahin, “RTÜK sabahtan akşama kadar dizilere ceza kesen bir kurum olarak biliniyor. Böyle bilindiği için bizi üzüyor. RTÜK, Türkiye’deki bütün radyoların, televizyonların düzenlemesi ve denetlemesini yapan bir üst kurul. Şimdi yeni dönemde internet ortamında yayın yapan kuruluşları da denetleyecek olan bir kuruluş, kurum, hatta üst kurul olacak” dedi.

Avrupa Birliğinin önündeyiz

Türkiye’nin yayıncılık konusunda da Avrupa Birliği’nin önünde olduğunu belirten Şahin, “İnternet medyası üzerindeki denetim ve tedbirleri herkesten önce biz kabul ederek uygulamasını yapıyoruz. Yani göğsümüzü gere gere herhangi bir Avrupa Birliği ülkesinden önde olduğumuz söyleyebiliriz. Birçok konuda olduğu gibi, yayıncılık konusunda da Avrupa Birliği’nin önündeyiz. İnşallah yapacağımız düzenlemeyle birlikte, internet medyasında da sadece denetleme değil düzenleme anlamında öncü olduğumuzu göstereceğiz” diye konuştu.

Şahin, “RTÜK’ün kuruluşunun 25’inci yılında bir etkinlik düzenleyerek yayıncılarımıza, televizyonlarımıza, yapımcılarımıza ödüller vermeyi düşünüyoruz. Kamuya yararlı ve bilgi veren programlara ödüller vererek onları onurlandıracağız” şeklinde konuştu.

Konuşmasının ardından öğrencilerin sorularını yanıtlayan Şahin’e, Başsavcı Dursun ve Rektör Prof. Dr. Savaşan hediye takdim etti.

19/04/2019 – ST

18 Nisan 2019 - 19:07