Rasim Özdenören’e Fahri Doktora

Rasim Özdenören’e Fahri Doktora
05.02.2015
2.503
A+
A-

Türk edebiyat ve düşünce dünyasının önemli isimlerinden yazar Rasim Özdenören’e, Sakarya Üniversitesi Senatosu tarafından fahri doktora unvanı verilmesi kararlaştırıldı.

Toplum tarafından saygın kabul edilen ve alanında öncü olan isimlere yaptıkları hizmetlerden dolayı verilen fahri doktora unvanı, Rasim Özdenören’e, Türk fikir dünyasına yaptığı önemli hizmetlerden dolayı layık görüldü. Sakarya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’nin teklifi üzerine alınan kararın ardından Özdenören’e, düzenlenecek bir törenle fahri doktora payesi verilecek.

Edebiyat dünyasına hikâye ile giren Rasim Özdenören, 1960’lı yılların ortalarından itibaren başta hikâye olmak üzere sanat ve edebiyat yazıları yanında felsefeden sosyolojiye, tarihe ve siyasete uzanan birçok meseleye ışık tutan yazıları ile kültür dünyamıza önemli katkılar sunmaya devam etmektedir.

Türk edebiyatında yerli düşüncenin özgün örneklerini veren Özdenören, Türk hikâyeciliğine kazandırdığı yeni bir dinamizm yanında, dil kullanımındaki ustalık ile Türk edebiyat ve fikir hayatının kilometre taşlarından biri olmaya devam etmektedir.

Rasim Özdenören Kimdir?

Öykü ve deneme yazarı Rasim Özdenören 1940’ta Maraş’ta doğdu. İlk ve orta öğrenimini Maraş, Malatya, Tunceli gibi Güney ve Doğu şehirlerinde tamamladı. İ.Ü. Hukuk Fakültesini ve Gazetecilik Enstitüsünü bitirdikten sonra Devlet Planlama Teşkilatı’nda uzman olarak çalıştı. Bir ara araştırma amacıyla ABD’nin çeşitli eyaletlerinde, 1970-1971’de iki yıl kadar kaldı. 1975 yılında Kültür Bakanlığı Bakanlık Müşavirliği görevine geldi. Aynı bakanlıkta bir yıl da müfettişlik yaptı. 1978’de istifa ederek ayrıldığı devlet memurluğuna bir süre sonra tekrar döndü. Çok Sesli Bir Ölüm ve Çözülme adlı hikâyeleri ayrıca TV filmi yapılmış, bunlardan ilki, Uluslararası Prag TV Filmleri Yarışmasında jüri özel ödülünü almıştır. Çok sayıda hikâye ve deneme kitabı bulunan yazarın eserlerinden bazıları şunlardır: Müslümanca Düşünme Üzerine Denemeler, Kafa Karıştıran Kelimeler, Yaşadığımız Günler, Yumurtayı Hangi Ucundan Kırmalı, Çözülme, Çok Sesli Bir Ölüm, Gül Yetiştiren Adam, Hastalar ve Işıklar, Yeni Dünya Düzeninin Sefaleti, Ruhun Malzemeleri, Ben ve Hayat ve Ölüm, Yeniden İnanmak, Denize Açılan Kapı, İpin Ucu, Kuyu, Yüzler, Köpekçe Düşünceler, Düşünsel Duruş, Toz, Aşkın Diyalektiği, Eşikte Duran İnsan, Yazı, İmge ve Gerçeklik, Ansızın Yola Çıkmak, Hışırtı, İki Dünya, İmkânsız Öyküler, Siyasal İstiareler, Açık Mektuplar…

05/02/2015 – YC
2.503 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.