Prof. Dr. H. Mehmet Günay Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Oldu

15.12.2019

Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. H. Mehmet Günay, Din İşleri Yüksek Kurulu üyesi oldu.

Prof. Dr. H. Mehmet Günay, 2019/433 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararıyla 633 sayılı kanunun 5., 2547 sayılı kanunun 38. ve 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2. ve 3. maddeleri gereğince Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyeliğine görevlendirildi.

Dinî ilimlerde temayüz etmiş 16 üyeden oluşan Din İşleri Yüksek Kurulu, Diyanet İşleri Başkanlığının dinî konulardaki en yüksek karar ve danışma organı olarak görev yapıyor.

Prof. Günay, Din İşleri Yüksek Kurulu üyeliğine atanmadan önce müteaddit defalar Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı Genişletilmiş İstişare Heyetinde yer almıştı.

Prof. Dr. H. Mehmet Günay Kimdir?

1966’da Giresun/Doğankent’te doğdu. 1984’de Giresun İmam Hatip Lisesini, 1988’de Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesini bitirdi. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İslam Hukuku bilim dalında; “Cemalettin el-Kâsimî ve Fıkhî Görüşleri” adlı teziyle yüksek lisansını 1991, “İslam Hukukunda Kamu Malları” başlıklı teziyle doktorasını (1997) tamamladı.

1993 yılında Araştırma Görevlisi olarak başladığı Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde 1998’de Yardımcı Doçent oldu. 2003’de doçent, 2009’da da Profesör unvanını aldı. Dilini geliştirmek ve çeşitli araştırmalarda bulunmak üzere iki yıl Suriye’de kalmış, iki yıl da misafir öğretim üyesi olarak Bulgaristan Sofya İslam Enstitüsü’nde çalışmıştır. 2018-2020 eğitim öğretim dönemleri itibariyle Kıbrıs Sosyal Bilimler Üniversitesi’nde misafir öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. İslam hukuku, vakıf hukuku, biyoetik, İslam ekonomisi ve finansı ile Bulgaristan Türklerinin dinî yönetimi ve kurumları konularında kitap ve makale formatında birçok bilimsel yayını bulunmaktadır. 2011-2017 yılları arasında iki dönem Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi dekanlığını yürüten Günay, evli ve iki çocuk babasıdır.