Osmanlı’da Modernleşme Hareketi Bir Tercihti

Osmanlı’da Modernleşme Hareketi Bir Tercihti
19.03.2015
1.002
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Akademik ve Sosyal Gelişim Merkezi (SASGEM) tarafından düzenlenen ‘Türk Modernleşmesi’ isimli konferans, SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

SASGEM tarafından düzenlenen ‘Çarşamba Konferansları’ serisinin bu haftaki konuğu İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Coşkun oldu.

Modernleşmenin Avrupa’da 1500’lü yıllarda başlayıp 1800’lü yıllarda kurumlaşan bir süreç olduğuna işaret eden Prof. Dr. Coşkun, bu sürecin Avrupa’da ortaya çıkan Burjuvazi sınıfı öncülüğünde, devlete rağmen ve tabandan tavana şeklinde ilerlediğini ifade etti. Osmanlı modernleşmesinin ise 1700’lü yıllarda başlayan ve başlangıçta toplumu değil devleti dönüştürmeyi amaçlayan bir hareket olduğunu dile getiren Prof. Dr. Coşkun, Batı’da modernleşmenin sivil yönünün baskın olduğunu, Osmanlı’da ise devlet eliyle başladığını söyledi.

Kemalist ve Muhafazakar entelektüellerin Osmanlı modernleşmesinin Batı iradesiyle başladığı iddialarına katılmadığını dile getiren Prof. Dr. Coşkun, Osmanlı’da modernleşmenin siyasi elitlerin iradesiyle ve çoğunlukla da Padişahların cesur tutumlarıyla yol aldığını ifade etti. Bu çalışmaların toplumu dönüştürmekten çok, devleti dönüştürme amaçlı olduğunu da söyleyen Prof. Dr. Coşkun, Meşrutiyet dönemi entelektüel zenginliğinin bir bakıma modernleşme çalışmalarının ürünü olduğunu vurguladı.

Konferansın sonunda, katılımlarından dolayı Prof. Dr. İsmail Coşkun’a plaket takdim edildi.

19/03/2015 – EH


1.002 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.