Osmanlı İktisat Tarihi Paneli

30.04.2013

Sakarya Üniversitesi (Tarih) Bölümü tarafından ‘Osmanlı İktisat Tarihi’ paneli düzenlendi.

SAÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü tarafından düzenlenen paneller serisinin bu yılkı son konusu ‘Osmanlı İktisat Tarihi’ oldu.

Sakarya Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi’nde 29 Nisan Pazartesi günü düzenlenen panele konuşmacı olarak iktisat tarihçileri Mehmet Gençe ve Prof. Dr. Erol Özvar katıldı. Panelin moderatörlüğünü SAÜ Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arif Bilgin yaptı

İktisat Tarihçisi Mehmet Genç, Osmanlı Devleti’nin binlerce vatandaş arasından en zeki olanlarını çok etkin bir eğitimden geçirerek tepe yönetime dâhil ettiğini belirtti. Osmanlı’nın iyi yönetildiği için güçlü olduğunu vurgulayan Genç “Halk toprağı öyle benimsiyordu ki kendi malıymış gibi işliyordu toprağı. Artan üretimle beraber kazanç da artıyordu” dedi.

Osmanlı Devleti’nin toprağı halka işlemesi için dağıttığı söyleyen Prof. Dr. Erol Özvar, “Osmanlı, yeniden paylaşımcı bir devletti. Halkı karşısına değil, hep arkasına almıştır” dedi. Özvar, paylaşımcı ülke olmanın en büyük koşulunun kaynakları doğru şekilde kontrol etmekten geçtiğini söyledi.

29/04/2013 – ÇP