Ortadoğu’nun Sorunu, Siyasetsiz Bir Toplum Olmasıdır

Ortadoğu’nun Sorunu, Siyasetsiz Bir Toplum Olmasıdır
14.10.2014
808
A+
A-

Prof. Dr. Yasin Aktay, II. Ortadoğu’da Siyaset ve Toplum Kongresi açılış konuşmasında Ortadoğu’da yaşananlara dikkat çekti. Aktay, “Ortadoğu demek, 100 yıl önce I. Dünya Savaşı ile başlayan süreçte siyasetsizleştirilmiş bölge demektir. Bugünün en büyük sorunu, Ortadoğu'da siyasetsiz bir toplum olmasıdır” dedi.

Sakarya Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Merkezi (ORMER) ve Siyaset Ekonomi Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) işbirliğiyle düzenlenen “Ortadoğu’da Siyaset ve Toplum Kongresi”, SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde başladı.

30 farklı ülkeden 120 katılımcının bildiri sunacağın kongre ORMER Müdürü SAÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal İnat’ın açılış konuşması ile başladı. Prof. Dr. İnat, Ortadoğu araştırmaları merkezi olarak 2012 yılında ilkini düzenledikleri uluslararası kongrenin ikincisini düzenlerken de Ortadoğu’nun hala aynı sıkıntıları yaşıyor oluşunun daha çok çalışmaları gerektiği anlamına geldiğini söyledi. Ortadoğu’nun anlaşılması ve yıkıcı değil yapıcı politikalar üretilmesi için gayret ettiklerine değinen Prof. İnat, “Ortadoğu’da barış isteyenlerin sesi çatışma isteyenlerin sesinden daha gür çıkmalıdır” dedi.

ORMER ışık tutacak

Kongrenin açılışında konuşan Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, üniversite olarak bu gibi kongrelere ev sahipliği yapıyor olmalarının üniversitenin “dünyaya açık, dünya ile yarışabilen ve aynı zamanda değerlere bağlı bireyler yetiştirmek” misyonuyla örtüştüğünü ifade etti. SAÜ’ nün Türkiye’de akademik anlamda ihmal edilen konularda titizlikle çalıştığını hatırlatan Elmas, ORMER’in yaptığı ve yapacağı çalışmalarla Ortadoğu gibi çok önemli bir alanda çalışmalar yaptığına değindi. Rektör Elmas,  bunun yanında Sakarya Üniversitesi bünyesinde kurulan İslam Ekonomisi ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi, Balkan Araştırmaları ve Uygulama Merkezi, Türk Dünyası Araştırmaları Merkezi gibi oluşumların akademik anlamda yapacakları çalışmalarla ulusal ve uluslararası politika yapıcılar için ışık olacaklarına inandığını belirtti.

Kongreye hem panelist hem de açılış konuşmasını yapmak üzere davetli olan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dış İlişkiler Başkanı Prof. Dr. Yasin Aktay açılış konuşmasında ORMER’in çalışmalarından dolayı Rektör Prof. Dr. Muzaffer Elmas ve Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal İnat’a tebriklerini iletti. Bugünkü Ortadoğu’nun şekillenmesinin 1. Dünya Savaşı ile başladığını dile getiren Prof. Dr. Aktay, Ortadoğu’da en büyük sorunun “siyasetsiz toplum” yapısı olduğunu kaydederek, bu anlamda kongrenin ismiyle de çok önemli bir noktaya temas ettiğini hatırlattı.

Halkına güvenmeyen devlet anlayışı

Kongrenin son açılış konuşmasını ise Leeds Üniversitesi’nden Prof. Dr. Bobby Sayyid yaptı. Ortadoğu ile kriz kelimesinin bir arada kullanılmasının uzun süreden beri bir gelenek haline geldiğini söyleyen Sayyid, “Ortadoğu’da devletler, sınırlarının korunmasını, soğuk savaşla birlikte süper güçlere bıraktı. Bununla beraber güvenlik anlamında tüm dikkatin “iç güvenliğe” çevrildiğini ve bunun da halkına güvenmeyen devlet anlayışından kaynaklandığını görmekteyiz.” dedi.

Ortadoğu’ya yönelik Oryantalist bakış açısının, “çatışmalar normal” algısı oluşturduğunu ifade eden Bobby Sayyid, “Yaşanan sıkıntılar siyasi olarak görülmemektedir, bunun yerine yaşanan olayları, etnisite veya mezheple açıklama kolaycılığına gidilmektedir. Benzer biçimde Avrupa merkezli bakış açısıyla Ortadoğu, hatta Güney Amerika ve Afrika söz konusu olduğunda Batı’nın, halkların değil, baskıcı devletlerin yanında yer aldığını da görmekteyiz.” dedi.

Dünya tarihi, salt Batı tarihi değildir

Dünya tarihinde bir Bat merkezcilik olduğunu vurgulayan Sayyid, “Dünya tarihi, Batı tarihi şeklinde algılanmaktadır. Dünya sadece Batı’dan ibaret değildir. Bu bakış açısının son bulması gerekmektedir. Dolayısıyla Batı ya da kendini demokratik olarak tanımlayan ülkelerin deneyimleri, bu ülkelerin Ortadoğu’yu anlamalarını engelleyebilir.” dedi.

Açılış konuşmaları sonrasında verilen aranın ardından kongrenin açılış paneli gerçekleşti.

“Yeni Ortadoğu’da Yeni Türkiye” başlığı altında yapılan açılış panelinde AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dış İlişkiler Başkanı Prof. Dr. Yasin Aktay, SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin Duran ve Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ali Resul Usul konuşmacı olarak yer aldı.

17. Ekim Cuma gününe kadar sürecek olan Ortadoğu’da Siyaset ve Toplum Kongresinde 26 başlık altında yapılacak oturumlarda 120 tebliğ sunulacak. Kongrenin kapanışı İstanbul SETA Konferans Salonunda yapılacak.
808 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.