Orta Hasarlı Binayı İncelediler

Orta Hasarlı Binayı İncelediler
24.01.2012
1.895
A+
A-

Teknoloji Fakültesinde düzenlenen çalıştaya katılmak üzere Sakarya’ya gelen Glamorgan Üniversitesi öğretim üyeleri orta hasarlı bir bina üzerinde incelemelerde bulundu.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Teknoloji Fakültesi’nde 19 Ocak’ta düzenlenen Uluslararası Deprem ve Sürdürülebilir Malzeme Çalıştayı’na katılmak üzere Sakarya’ya gelen Glamorgan Üniversitesi’nden Prof. Dr. Abid Abu-Tair ve Prof. Dr. John Kinuthia,  çalıştay öncesinde SAÜ’lü akademisyenlerle birlikte orta hasarlı bir bina üzerinde inceleme yaptı.

İnceleme öncesi SAÜ Teknoloji Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Seyhan Fırat, 1999 Marmara depreminde orta hasar gören binalarla ilgili Prof. Abu-Tair ve Prof. Kinuthia’ya bilgiler verdi. Fırat ve konuk akademisyenler, daha sonra orta hasarlı bir binada tahribatsız deney yöntemlerini kullanarak incelemelerde bulundu.

Farklı Kesitler İncelendi

Binada, betonarme çerçeve sistemi, yumuşak kat/zayıf kat durumu, kısa kolonlar, taşıyıcı sistemdeki burkulma ve eğilme durumu, ağır kapalı çıkmalar, cephe ve bölme duvar durumları, kalkan duvarının durumu, merdiven sistemi, betonun tasarım yükü, betonarme taşıyıcı sistemin kesit alanları ile zemindeki sıvılaşma durumu ve buna bağlı olarak zemin oturması konuları incelendi.

Tespit Sonuçlarında Rastlanılan Bulgular

Akademisyenler, incelenen orta hasarlı yapı ile ilgili bulguları şöyle ifade ettiler: “Yapının taşıyıcı sisteminde zayıf kat/yumuşak kat uygulaması yapılmamıştır. Taşıyıcı sistemin bütün kolonlarında kısa kolon uygulamasından kaçınılmıştır. Kolon-kiriş birleşim bölgelerinde eğilmeye bağlı olarak bir çatlak oluşmamış ve bu bölgedeki oluşan kılcal çatlakların, sıva çatlağı olduğu gözlenmiştir. Bazı kolonlarda burkulmaya bağlı hasarlar tespit edilmiştir. Ayrıca bazı kirişlerde kesme çatlakları olduğu gözlenmiştir. Yapıda ağır kapalı çıkmalar tespit edilmiştir. Cephe ve bölme duvarlarda diyagonal çatlaklar oluşmuş ve gözlenen bütün hacimlerde duvar çatlaklarının 5 mm’den küçük olduğu saptanmıştır. Büyük açıklıklı duvarların bir kısmı ise kısmen hasar görmüştür. Baca ve parapet duvarları kısmen yıkılmıştır. Merdivenin taşıyıcı sisteminde 1 mm’den büyük çatlaklar görülmemiştir.”

Yapılar Güçlendirilmeli, Zemin Deneyleri Yapılmalı

Prof. Dr. John Kinuthia; “Yapılan deneylerde betonun mukavemeti gerekli olan standardı sağlamaktadır ve yapı güçlendirilme yapılarak kullanılabilir” açıklamasında bulundu. Zeminlerin yapısını inceleyen Prof. Dr. Abid Abu-Tair ise, “Zeminde sıvılaşma belirtileri vardır. Bu sıvılaşmaya bağlı olarak yapı oturması meydana gelmiştir. Zemin deneyleri yapılarak daha ayrıntılı bir sonuca ulaşılabilir.” dedi.

Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi İnşaat Mühendisliği bölüm Başkanı Prof. Dr. Seyhan Fırat, Sakarya Üniversitesi ile İngiltere Glamorgan Üniversitesi arasında akademik çalışmaların ve iki üniversitenin arasındaki uluslararası projelerin devam ettiğini ifade ederek, Prof. Abid Abu-Tair’e ve Prof. John Kinuthia’ya ayrıca Çalıştaya olan katkılarından dolayı teşekkür ederek, hediye takdiminde bulundu.

25/01/2012 – YC
1.895 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.