Öğretim Üyelerimize TÜBİTAK’tan Proje Performans Ödülü

Öğretim Üyelerimize TÜBİTAK’tan Proje Performans Ödülü
11.10.2022
949
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Davut Avcı’nın yürütücülüğünü yaptığı TÜBİTAK projesi kapsamında yapılan bilimsel çalışmalar, Proje Performans Ödülü’ne layık görüldü.

Prof. Dr. Davut Avcı’nın yürütücülüğünü yaptığı araştırmada, Prof. Dr. Yusuf Atalay, Prof. Dr. Adil Başoğlu, Doç. Dr. Fatih Sönmez ve Doç. Dr. Ömer Tamer araştırmacı olarak yer aldı. “Yeni 6-Metilpiridin-2-Karboksilik Asit İçeren Karışık Ligantlı Farklı Metal Komplekslerin Sentezi, Yapılarının Detaylı Analizi ve α-Glukozidaz Enzim İnhibisyonunun in Vitro İncelenmesi” başlıklı TÜBİTAK projesi kapsamında yapılan bilimsel çalışmalar TÜBİTAK tarafından değerlendirilerek Proje Performans Ödülü’ne layık görüldü.

Proje kapsamında elde edilen 40 adet kompleks yapı arasından, mangan ve kobalt komplekslerinin doğrusal olmayan optik özellikleri ön plana çıkarken, civa, bakır ve demir komplekslerinin enzim inhibisyon sonuçları kayda değer bulundu.

Projeden elde edilen sonuçlar ile bir adet doktora tezi, SCI tarafından taranan ve Q1 kategorisinde olan dergilerde 4 makale, Q2 kategorisinde olan dergilerde 3 makale ve Q3 kategorisinde olan dergilerde de 3 makale yayımlandı. Uluslararası konferanslarda 2 adet sözlü bildiri (tam metin) ve bir adet poster bildiri sunuldu.

Literatüre kazandırılan çıktılar bilim dünyası ile paylaşılarak ülkemiz adına önemli bilimsel katkı sağlandı. Ayrıca, sentezlenen komplekslerin iyi inhibitör özelliği göstermesiyle, in vivo ve ileri düzeyde araştırmalara bağlı olarak yeni disiplinler arası akademik iş birliğine katkı sağlayacağı düşünülüyor. Bu bağlamda, uygun paydaşlarla iş birlikleri sayesinde ekonomik değeri olan yeni α‒glukozidaz inhibitörlerinin ülkemize kazandırılması amacıyla yeni projelerin ve ticari ürünlerin ortaya çıkarılması mümkün olacak.


949 kez görüntülendi.
ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.