MUFAM’da Ulaşımda Talep Planlaması Üzerine Söyleşi

MUFAM’da Ulaşımda Talep Planlaması Üzerine Söyleşi
02.06.2022
1.792
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Muhasebe ve Finans Araştırma ve Uygulama Merkezi (MUFAM) tarafından düzenlenen söyleşilerin bu haftaki konuğu Masarykova Üniversitesinden İsmail Çelebi oldu.

Sakarya Üniversitesi Muhasebe ve Finans Araştırma ve Uygulama Merkezi (MUFAM) haftalık seminerler düzenlemeye devam ediyor. Sezgin Uysal moderatörlüğünde Çarşamba günü gerçekleştirilen etkinlikte Masarykova Üniversitesinden İsmail Çelebi, “Ulaşımda Talep Planlaması: Çekim Modeli ve Sınır Etkisi” üzerine sunum eşliğinde konuştu.

İlk olarak ulaşımda talep planlaması hakkında açıklamada bulunan İsmail Çelebi, “Aslında bu konuda size bahsedeceğim talep planlaması bir ön fikir vermesi açısından önemli. Ulaşımda talep planlaması hangi rotalara ve hangi coğrafi bölgelere ulaşabileceğimizi gösteren bir modeldir.” dedi.

Sunumda yoğunlukla yüksek hızlı tren modelinden konuşacağını aktaran Çelebi, sunumun ilk konusu olan sıralama endeksi (Ranking Index) kavramının iki şehir arasında ki yüksek hızlı trenin önemini anlattığını söyledi.

Çekim modelinin zayıf noktasının büyüklük ve mesafenin etkisinin bir olması olduğunu ifade eden Çelebi, gerçek dünyada böyle bir şey olmadığını söyleyerek bu sorunun da kalibrasyon yöntemiyle çözülebileceğini dile getirdi.

Hızlı tren için uygun mesafe aralığı hakkında konuşan Çelebi, “Hızlı tren için genellikle uygun mesafe aralığı 300-800 km olarak söyleniyor. Bu eşik aşıldığı takdirde ise uçak, daha hızlı olabiliyor. Zira uçak ve hızlı tren rakip ulaşım araçlarıdır. Mesela İstanbul-Ağrı arasına hızlı tren yapabiliriz ancak uçakla 1-2 saate gelmek varken neden trenle 7-8 saatte gelelim?” diyerek mesafe aralığının önemine dikkat çekti.

Konuşmacı İsmail Çelebi konuşmanın ilerleyen dakikalarında soruları cevaplayarak etkinliği sonlandırdı.


1.792 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.