Mesleki Eğitim’de Çift Diploma Dönemi

29.03.2018

Sakarya Üniversite Meslek Yüksekokulları’nda eğitim gören öğrenciler için çift diploma alma imkanı getiriliyor. Çalışmalar kapsamında Yandal fırsatının da hayata geçirilmesi bekleniyor.

Sakarya Üniversitesi Meslek Yüksekokulları Koordinatörlüğü toplantısı, Sakarya Üniversitesi Kampüs’ünde gerçekleştirildi. Toplantıda Meslek Yüksekokullarında eğitim gören öğrencilere yönelik ikinci diploma ve yandal imkanıyla sertifikalandırma konuları masaya yatırıldı. Toplantıya Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı ve Meslek Yüksekokulları Koordinatörü Prof.Dr. Mehmet Sarıbıyık, Dekan ve Koordinatör Yardımcısı Prof.Dr. Sinan Serdar Özkan ile meslek yüksekokul müdürleri, bölüm ve program başkanları katıldı.

MYO’larda Yeni Dönem

Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık meslek yüksekokulları için uygulamaya koymayı düşündükleri Çap ve Yandal uygulamasının sunumunu yaptığı toplantıda, bir dönem iş yeri uygulaması (3+1) sistemiyle Sakarya Üniversitesi’nin mesleki eğitimde geldiği noktayı daha da ileriye taşıma hedefinde olduklarına vurgu yaptı. Mehmet Sarıbıyık: “ Üniversite ile iş dünyasını bir araya getirdiğimiz 3+1 iş yeri uygulaması projesinin iş dünyası, akademik hayat ve öğrenciler açısından büyük katkılar getirdiğini memnuniyetle görüyoruz. Sakarya Üniversitesi’nin bir dönem uygulamalı eğitim modelinin birçok devlet ve özel üniversite tarafından örnek alınması, uygulanmaya başlanması, Türkiye’deki eğitim ve iş dünyasında beklenilen niteliklere olumlu oranlarda yansıyacaktır.” dedi.

Mehmet Sarıbıyık, bir dönem tam zamanlı eğitim modelinin başarıyla uygulandığına dikkat çektiği konuşmasında “ tam zamanlı iş yeri uygulaması gerek Sakarya’da gerekse de Sakarya dışındaki birçok ilde nitelikli işgücü ihtiyaçlarını karşılamaya başlamıştır. Öğrencilerimiz eğitim dönemleri bitmeden iş teklifleri alabilmekte, aynı veya başka kuruluşlarca istihdam edilebilmekte.” İfadelerinde bulundu.

ÇAP ve YANDAL İmkanı

Sakarya Üniversitesi fakültelerinde uygulanan Çift Anadal uygulamasının meslek yüksekokullarına da yeni bir enerji oluşturacağını belirten Mehmet Sarıbıyık : “Yaptığımız araştırmalar ve değerlendirmeler ışığında mesleki eğitim gören öğrencilerimizin başka bir programda da eğitim görmesinin önünü açmayı, böylelikle yakaladığımız ilerlemeyi daha da yukarılara taşımayı amaçlıyoruz.” dedi. Prof.Dr. Sarıbıyık’ın konuşmasının ardından Prof.Dr. Sinan Serdar Özkan taslak çalışmayı akademisyenlerle paylaştı.

Görüş ve önerilerin toplanmasının ardından başarılı öğrencilerin hem ikinci bir bölümden mezun olma, hem de yandal uygulamasıyla bölümün ihtiyaç duyabileceği özellikteki başka bölüm derslerinden ders seçip sertifika alma imkanına kavuşturulması hedefleniyor.