Sisli

Mehmet Orhan Okay SAÜ’de Anıldı

01.03.2018

Sakarya Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından  ‘Edebiyatın Gülen Yüzü: Mehmet Orhan Okay’dan Notlar’ adlı etkinlik düzenlendi.

Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Daşcıoğlu koordinatörlüğünde düzenlenen etkinlik üç oturum halinde gerçekleşti.

Prof. Dr. Daşcıoğlu öğretmenlik mesleğini anlatırken Behçet Necatigil’in  ‘Kaknus’’ şiirinden örnek vererek, “Bu şiirin tam olarak öğretmenlik mesleğini anlatan güzel bir eser. Öğretmenlik mesleği, yerine yenisini yetiştirmek için ömrünü feda eden tam bitti denildiği anda yumurtadan yeni çıkan, küllerinden yeniden doğan bir iştir.  Biz Orhan Hoca’nın yolunu izlemek ve devam ettirmek istiyoruz. Buna Sakarya Türkoloji sahip çıksın istiyoruz’ dedi.

Prof. Dr. Mehmet Orhan Okay’ın hayatını anlatan Prof. Dr. Daşçıoğlu, “Prof. Dr. Mehmet Orhan Okay, Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün kurulmasında görev almıştı. 1994-1996 tarihleri arsında bölüm başkanlığını yürüten Okay, 1996 yılında Sakarya Üniversitesi’nden emekli olmuştu. Orhan Hoca’nın çalışmalarında hayatında bir sistem vardır. Zaten bunu eserlerinde fark edebilirsiniz. Orhan hoca için size herkesin söyleyeceği onun değerleri ve nezaketidir. İkinci sırada ise zaman disiplini gelir” diye konuştu.

Prof. Dr. Daşcıoğlu ‘Bizlerin size anlatacağı birçok şey var ama sizden duymak istediğimiz daha çok şey var. Ben hocamı öğrencilerimden dinlerken bayağı duygusallaşıyorum dolayısıyla hocamın hayatını, yaşamını devam ettirdiğini görüyorum. Bu, benim için onur verici.  Sizlere başarılar diliyor ve teşekkür ediyorum’ dedi.

Üç oturum halinde düzenlenen panelin birinci oturumunda konuşmacılar, ‘Orhan Okay’ın Şehirleri’, ikinci oturumda ‘Orhan Okay’ın Kişileri’, üçüncü oturumda ise ‘Orhan Okay’ın Konuları’ ana başlıkları etrafında okudukları eserleri değerlendirdiler.

01/03/2018 -MA