Malezya’da İslami Eğitim ve Müslümanlar

Malezya’da İslami Eğitim ve Müslümanlar
06.12.2018
3.189
A+
A-

Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Arapça Dil Kulübü tarafından “Malezya’da İslami Eğitim ve Müslümanlar” konulu konferans düzenlendi.

İlahiyat Fakültesi Konferans Salonunda yapılan konferansa Malezya Malaya Üniversitesi İslam Araştırmaları Akademisi öğretim üyesi Dr. Asyraf Iysraqi konuşmacı olarak katıldı. Dr. Asyraf Iysraqi, sunumunu iki öğrencisi ile birlikte Arapça olarak gerçekleştirirken, İlahiyat Fakültesi öğretim üyelerinden Abdülmelik Yangın ise konuşmayı tercüme etti.

Sunumuna Malezya’nın konumunu harita üzerinde göstererek başlayan Dr. Asyraf Iysraqi, ülkenin temel kanunlarından bahsetti. Malezya’da farklı dinden insanların bulunmasıyla beraber resmi dinin İslam olduğu bilgisini veren Dr. Iysraqi, bu sebeple İslam dinine mensup olanların serbestçe yaşayabildiğini belirtti. Dr. Iysraqi, Malezya eğitim sistemi ile ilgili şunları söyledi:

“Malaya Anayasası’ndaki eğitim tarifi; ‘Eğitim, insanın aklen ve ruhen olgunlaşma sürecidir’ olarak tanımlanır. Ülkede eğitim veren kurumlar resmi okullar ve özel okullardır. Şafiî mezhebi resmi mezhep olarak görülse de, lise ve üniversite yıllarında diğer mezheplere dair eğitim de verilir. Eğitime dair bütün çalışmalarda insan-ı kâmil hale getirmek amaçlanır. Malezya’daki dini yatılı okulların ülkenin en iyi ve kaliteli eğitim merkezleri olduğu belirtilir.”

Medine’de 1970’de gerçekleştirilen İslam Dini Eğitim Sempozyumu’ndan da kısaca bahseden Dr. Asyraf Iysraqi, sözü öğrencilerinden Muhammed Nur’a bıraktı. Malezya’da okulundan onur ödülü almış olan Muhammed, Malezya’daki eğitim sürecinin zorluğundan ve Türkiye’deki hocalarının ona sağladığı kolaylıklardan bahsetti. Türkiye’yi sevdiğini belirten Muhammed, Türkiye’nin güzelliklerinden ve birçok gezilecek yerinin olduğundan söz etti. Türkiye’de birçok şehri gezdiğini ve buradan da başka ülkelere gitmek istediğini belirten Muhammed, ulaşımın kolay olmasının bunda etken olduğunu sözlerine ekledi.

Konferansın devamında Dr. Asyraf Iysraqi’nin diğer öğrencisi Nur Marziyye Azman bir konuşma yaptı. Kendi ülkesinde Kuran ve Sünnet bölümünde okuduğunu belirten Marziyye, Mevlana Değişim Programı ile Türkiye’ye gelmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi. Türk insanının son derece merhametli ve yardımsever olduğunu söyleyen Marziyye, bütün ülkeler arasında en çok Türkiye’yi sevdiğini, Osmanlı ve Selçuklu gibi Türk tarihine yönelik birçok şeyi merak ettiğini ve bunları öğrenmek istediğini anlattı. Türkiye’ye gelmeden önce yalnızca tarihi merak ettiğini ve buraya geldikten sonra çok daha güzel bir şey ile karşılaştığını ifade eden Marziyye, Türklerin yardımseverliğinden çok etkilendiğini kaydetti.

Konferans soru cevap kısmının ardından hediye takdimi ile son buldu.

06-12-2018 / ST


3.189 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.