Liseli Gençlerde Bağımlılığın Etkisi

Liseli Gençlerde Bağımlılığın Etkisi
01.10.2015
928
A+
A-

Sakarya Üniversitesi’nde (SAÜ) gerçekleştirilen ‘Bağımlılığın Etkisindeki Gençler Araştırması Projesi’nin sonuçları basın toplantısı ile açıklandı.

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın desteğiyle Gençlik Projeleri Destek Programı kapsamında Kocaeli İmam Hatip Liseleri Mezunları Derneği (KİHMED) tarafından yürütülen “Bağımlılığın Etkisindeki Gençler Araştırması” projesinin basın toplantısı Sekapark Kültür Alanında bulunan KİHMED Eğitim ve Gençlik Merkezi’nde düzenlendi.

Basın toplantısına KİHMED Başkanı Sabahattin Yamak, Kocaeli Öncü Gençlik ve Spor Kulübü Başkanı Ali Küçükkeskin, KİHMED Başkan Yardımcısı Ali Bilgi ile Proje Koordinatörü Sakarya Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Hüseyin Taylan, proje ekibinde yer alan Sakarya Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Genç katıldı.

Proje hakkında bilgi veren KİHMED Başkanı Sabahattin Yamak “Değerli hocalarımızın öncülüğünde gerçekleştirdiğimiz araştırmamızla Kocaeli İzmit ve Kartepe’deki liselerde öğrenim gören öğrencilerimiz arasında sigara, alkol ve madde bağımlılığı ile internet bağımlılığı durumlarını tespit etmek amaçlanmıştır” dedi.

Yamak, “Proje kapsamda Nisan ve Mayıs 2015 tarihlerinde Araştırma ve Proje Ekibi Yrd. Doç. Dr. Hasan Hüseyin Taylan, Doç. Dr. Yusuf Genç, Üsküdar Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Barış nezaretinde, İzmit ve Kartepe ilçe milli eğitim müdürlüklerine bağlı anadolu liseleri, meslek liseleri, imam hatip liseleri, fen liseleri ve sosyal bilimler liselerini temsilen seçilen 7 okuldan toplam 1100 öğrenci ile rehber öğretmenlerin de desteği sağlanarak sınıf ortamında anketler uygulanmıştır“ diye konuştu.

Parçalanmış Ailedeki Öğrenciler, Diğer Aile Biçimlerinden Daha Çok İnternet Bağımlısı

Araştırma hakkında bilgi veren proje koordinatörü Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Hüseyin Taylan, “Yaptığımız araştırmada evlerin yüzde 88’inde bilgisayar var ve yüzde 90’ı internet özellikli cihazlara sahip. Öğrenciler, günlük ortalama 47 dakika kitap okumakta,  bir saat ders çalışmakta, bir buçuk saat televizyon izlemekte, yine bir buçuk saat bilgisayar kullanmakta ve 2 saatten fazla internet ile akıllı cep telefonu kullanmakta. Öğrencilerin yüzde 80’inin Facebook hesabı bulunmakta. Ayrıca öğrencilerin %40’nın Twitter hesabı var. Öğrencilerin internet kullanmaktaki en önemli amaçları sırasıyla, sosyal medya; dizi, film, video izleme ve yükleme ve sanal sohbet ve ‘chat’ amaçlı internet kullanımı” dedi.

Evdeki kişi sayısı az olan ailelerde internet bağımlılığının daha yüksek olduğunu söyleyen Taylan, “Parçalanmış ailedeki öğrenciler, diğer aile biçimlerinden daha çok internet bağımlısı. Ayrıca düşük akademik ortalamaya sahip olanlar, daha çok internet bağımlısı. İnternet bağımlılığı arttıkça not ortalaması düşmektedir” diye konuştu.

Parçalanmış Ailelerden Gelen Lise Öğrencilerinin Üçte Biri Alkol Kullanıcısı

Lise öğrencilerinde sigara içme oranı yüzde 28 olduğunu vurgulayan Taylan, “Parçalanmış ailedeki gençler, daha çok sigara ve alkol içmekte.  Toplamda öğrenciler arasında alkol kullanımı yüzde 18. Erkek öğrenciler, kız öğrencilerden daha çok alkol tüketmekte. Kızların alkol kullananlarının oranı yüzde 8. Erkeklerde ise alkol kullanım oranı yüzde 25. Parçalanmış ailedeki gençler, daha çok alkol tüketiyor. Parçalanmış ailelerden gelen lise öğrencilerinin üçte biri alkol kullanıcısı. Liselerde madde kullanımı yüzde 3,6’dır. Yüzde 1,2’si uyuşturucu, uçucu maddeyi çok sık kullanmakta” şeklinde konuştu.

Lise Öğrencileri Arasında İntihara Teşebbüs Oranı Yüzde 11

Taylan, “Araştırmaya göre; evden kaçan öğrenci oranı, yüzde 17, kendine zarar verme düşüncesinde olanlar yüzde 23,  intihara teşebbüs oranı ise yüzde 11. Lise öğrencilerinin çok azı, genel olarak insanlara çok güvenmekte. Üçte ikilik kısmı, insanlara az güvenmekte,  aileye ve aile üyelerine güven ise yüksek. Neredeyse tamamı, az ya da çok ailesine güvenmekte” dedi.

Araştırma hakkında verilen detaylı bilgilendirmenin sonrası KİHMED Başkanı Sabahattin Yamak, “KİHMED ve Kocaeli Öncü Gençlik ve Spor Kulübü olarak bu tür sosyal sorumluluk projelerine devam ederek, tespit edilen sorunlara çözümler arayacağız. Gençlerimizi ve geleceğimizi koruma adına var gücümüzle, sorumluluklarımızın farkında olarak çalışmalarımıza devam edeceğiz. Biliyoruz ki geleceğimiz gençliğimizde. Bu manada en başta Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bize böyle bir araştırma projesinde destek sağladığı için; sonra, bu araştırmamızda projemizin koordinatörlüğü görevini yürüten Yrd. Doç. Dr. Hasan Hüseyin Taylan hocamıza ve araştırma ekibimiz Doç. Dr. Yusuf Genç ve Yrd. Doç. Dr. İsmail Barış hocalarımıza emekleri için teşekkürlerimizi sunuyoruz.” İfadeleriyle basın toplantısı sonlandırıldı.

01/10/2015 – MA
928 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.