“Language Tree – Dil Ağacı” Projesi, Araştırma Üniversitesi hedefine katkı sağlıyor

“Language Tree – Dil Ağacı” Projesi, Araştırma Üniversitesi hedefine katkı sağlıyor
20.02.2024
757
A+
A-

Sakarya Üniversitesinin araştırma üniversitesi olma hedefine büyük katkı sağlayan “Language Tree – Dil Ağacı” projesi, alana getirdiği yeniliklerle dikkat çekmeye devam ediyor. Sosyal bilimler alanında gerçekleştirilen en prestijli projelerden biri olan ve Avrupa Birliği ile Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenen Erasmus+ KA220-YOU kapsamındaki Language Tree (Dil Ağacı) Projesi, sınırları aşan bir yaklaşımla “Uluslararası İki Dillilere ve Yabancılara Türkçe Öğretimi Sertifika Programı”nı Sakarya Üniversitesi TÖMER’in katkılarıyla başarıyla tamamladı.

Türkiye Cumhuriyeti Düsseldorf Başkonsolosluğu Eğitim Ataşesi Gamze Bozgöz’ün açılış konuşmalarını yaptığı bu kapsamlı program, dil öğretimi ve ilgili alanlarda eğitimlerine devam eden üniversite öğrencileri ile alanında çalışan genç dil öğreticileri için tasarlandı. Amacı, eğiticilerin iki dillilere ve yabancılara Türkçe öğretimi konusundaki yetkinliklerini artırmak olan programda dil öğretimi konusunda uzmanlaşmış Türkiye ve Avrupa’nın 17 farklı üniversite ve sivil toplum kuruluşundan gelen akademisyenler ve dil öğreticileri tarafından dersler verildi. Sertifika programına Türkiye ve Avrupa’nın çeşitli üniversitelerinde eğitim almakta olan ya da yeni mezun olmuş 50’den fazla genç dil öğreticisi katıldı. Programda katılımcıların mesleki becerilerini geliştirmelerine yönelik derinlemesine eğitimler sunularak, onların iki dillilik ve yabancılara Türkçe öğretimi konusunda daha donanımlı hale gelmeleri sağlandı.

Language Tree (Dil Ağacı) Projesi çerçevesinde, temel düzeyde olasılıklı konuşma zinciri tasarımı ve algoritma oluşturma üzerine odaklanan atölye çalışmalarının da yapıldığı program, projenin iş paketlerinden birini oluşturan olasılıklı konuşma zinciri tasarımının temel düzeyde konuşma becerisini geliştirme konusunda nasıl katkı sağlayabileceğinin gösterilmesi açısından da değerli bulundu. Proje sonucunda geliştirilecek olan web uygulamasının çalışma prensipleri katılımcılarla detaylı bir şekilde paylaşılarak uygulamanın dil öğreticileri için nasıl dinamik ve etkileşimli bir kaynak hâline gelebileceği üzerinde duruldu. Böylelikle katılımcılar, teknolojinin dil öğrenimi ve öğretiminde nasıl stratejik bir rol oynayabileceğine dair farkındalık kazandı.

Almanya’nın Duisburg şehrinde düzenlenen programda projenin Sakarya Üniversitesi adına yürütücülüğünü yapan Doç. Dr. Muhammed Hüküm ve projenin araştırmacılarından olan Doç. Dr. Yakup ALAN, Doç. Dr. Mustafa Altun, Öğr. Gör. Ömer GÖKTAŞ ve Öğr. Gör. Saliha Taze kursiyerlere eğitim vermek üzere hazır bulundu.

Doç. Dr. Muhammed Hüküm, projeye katkıda bulunan tüm akademisyenlere ve eğitimcilere teşekkürlerini sunarak, Sakarya Üniversitesi’nin gelecekte benzer projelerle eğitim ve araştırma alanında yeni ufuklar açmaya devam edeceğinin altını çizdi. Dil Ağacı Projesi’nin, Sakarya Üniversitesi’nin akademik alanda uluslararası düzeydeki etkinliğini ve etkisini pekiştiren, ekip çalışmasının ve disiplinler arası iş birliğinin mükemmel bir örneği olacağını vurguladı.

 


757 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.