Kuzey Irak ve Suriye’de Türkmenler

Kuzey Irak ve Suriye’de Türkmenler
15.02.2013
557
A+
A-

SAÜ’de “Ortadoğu’da Dengeler Değişirken Kuzey Irak ve Suriye’de Türkmenler” isimli panel gerçekleştirildi.

Sakarya Üniversitesi İnovasyon Topluluğu ve Genç Yöneticiler Topluluğu tarafından düzenlenen “Ortadoğu’da Dengeler Değişirken Kuzey Irak ve Suriye’de Türkmenler” isimli panel, SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Oturum Başkanlığı’nı, Sakarya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Alpargu`nun yaptığı panele konuşmacı olarak MHP Mersin Milletvekili Mehmet Şandır ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Suphi Saatçi katıldı.

Türkmenler Zor Durumda

Suriye’nin yaşadığı iç karışıklıktan söz eden Mehmet Şandır, “Suriye’de yaşananlar Suriye’nin iç meselesi değildir. Küresel güçlerin birbirleriyle savaşıdır. Orada aslında Rusya – Amerika savaşı yaşanmaktadır” dedi.  Hatay’ın sınırı çizildikten sonra kendi ailesinin de Suriye tarafında kaldığına ve yaşamlarını orada sürdürdükleri dile getiren Şandır, “Eğer bu iç karışıklık egemen güçlerin müdahalesiyle sonlanırsa Suriye’den Türkmenlerin silineceğine hiç kuşkunuz olmasın” şeklinde konuştu.

 

Tek İstenilen ‘Yakınlık’

Konuşmasında Lozan Barış Antlaşması’yla kaderi tayin edilememiş Musul ve Kerkük illerinde yaşamakta olan Türkmenlerin içerisinde olduğu zor yaşam şartlarından söz eden Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Suphi Saatçi, “Türkmenler onlarca yıldır Irak’ta zulüm görmektedir. 14-16 Temmuz 1959 tarihlerinde Türkmen liderlere yapılan katliamlar dünya medyasında gereken yeri bulamamıştır.” diye konuştu. Prof. Dr. Saatçi, Türkmenlerin Türkiye devletinden tek istediği Şii’ler kadar, Kürt’ler kadar yakınlık görmek olduğunu söyledi.

Panelin ardından, İnovasyon Topluluğu ve Genç Yöneticiler Topluluğu tarafından konuşmacılara plaket takdim edildi.

15/02/2013 – CP
557 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.