Kurtuluş Savaşı’nın Yunanistan’daki Yansımaları ve Altılar Davası

09.03.2017

Sakarya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi tarafından “Kurtuluş Savaşı’nın Yunanistan’daki Yansımaları, Altılar Davası” adlı bir konferans düzenlendi.

Tarih Bölümü Konferansları kapsamında yapılan etkinliğe konuşmacı olarak İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nden Yrd. Doç. Dr. Esra Özsüer katıldı.

Megali İdea tutkusu

Yunanistan’ın Anadolu’ya girme amaçlarının Kurtuluş Savaşı öncesine dayandığına işaret eden Yrd. Doç. Dr. Esra Özsüer, “Yunanistan, 1844 yılından beri Megali İdea adı verilen ideolojiyle başta İstanbul olmak üzere Anadolu’ya girmeyi arzuluyordu. Megali İdea denilen ideolojinin temelinde Bizans İmparatorluğu’nu yeniden diriltmek ve yaşatmak yatar. Yunanistan askeri güçleri bu amaçla ve arzuyla Balkan Savaşı dönemlerinde Anadolu’ya girmeye çalıştılar” dedi.

İki imparatorluk yıkıldı

Yunanistan’ın bu girişiminin sonrasında yaşananlara da değinen Yrd. Doç. Dr. Özsüer, “11 Ekim 1922 yılında gerçekleşen İzmir Yangını ile birlikte Yunanistan’ın Megali İdea hayalleri de suya düştü. Bu tarih, tam da iki imparatorluğun bittiği tarihtir. Birincisi Osmanlı İmparatorluğu, ikinci ise Bizans İmparatorluğu’dur” diye konuştu.

Savaştan sonra darbe

Megali İdea girişiminin başarısız olmasından sonra Yunanistan’da askeri darbe gerçekleştiğini anlatan Yrd. Doç. Dr. Özsüer, şöyle devam etti: “Yunanistan’da 15 Eylül 1922 tarihinde askeri bir darbe gerçekleşti. Bu darbede Kral Konstantin Napoli’ye sürgün edildi. 1920-1922 yılları arasında hükümette bulunan 8 hükümet görevlisi yargılandı. 2 tanesi müebbet hapse mahkûm edilirken, 6 kişi idam edildi. Yargılama metninde geçen yargılama hükmüne göre, bu kişiler vatana ihanet suçu ile yargılandılar.”

09/03/2017 – M. İrfan Sevinç