Teknokent Yeni Kuluçka Binası Açıldı

Teknokent Yeni Kuluçka Binası Açıldı
21.12.2017
1.267
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Sakarya Teknokent’in yeni kuluçka merkezi binasının açılışı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün katıldığı törenle gerçekleştirildi.

Sakarya Üniversitesi Esentepe Kampüsü’nde bugün (21 Aralık 2017) gerçekleşen açılışa Bakan Özlü’nün yanısıra, bakan yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik, Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Sakarya Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Tahsin Engin ve çok sayıda davetli katıldı.

Açılışta bir konuşma yapan Bakan Faruk Özlü, Sakarya Üniversitesi Teknokent’in başarılı çalışmaları yürüttüğünü kaydederek “Performans endeksleri sıralamasında 3 yıl içinde 24 basamak yükselerek 11. Sırada yer alan Sakarya Teknokentin bu başarısından büyük bir memnuniyet duyduk. 7 yıldır faaliyet gösteren Sakarya Teknokent’i 83 firma ve bu firmalarda çalışan 350 personel bulunuyor. Kuluçka merkezimizde ise daha şimdiden doluluk oranı yüzde 80’e gelmiş durumda. Henüz işin başında olan kuluçka merkezine böylesine yoğun bir talep olması mutluluk vericidir” ifadelerini kullandı.

İşsizliğin panzehiri girişimciliktir

Bakanlık olarak bilim, sanayi ve teknoloji alanlarında bir çok destekte bulunduklarını belirten Bakan Özlü, “Kalkınmak, gelişmek ve zenginleşmek statik kalarak olunmaz. Dinamik olmamız, fikir üretmemiz gerekiyor. Çağımızda özellikle sanayi 4.0 olarak adlandırılan süreçte en önemli sermaye fikirdir. Şükürler olsunki fikir zengini bir ülkeyiz. Genç ve dinamik bir nüfusa sahip bir ülkeyiz. Biz de bakanlık olarak her koşulda her şartta girişimciliği teşvik etmeye gayret edeceğiz. Çünkü işsizliğin panzehri girişimciliktir” diye konuştu.

Bakan Özlü konuşmasının devamında şunları söyledi;

“Bizim dönemimizde Japon mucizesinden söz edilirdi. Tabi bu zamanla değişti ve ortaya Kore hikayesi çıktı. İşte Koreliler şöyle atılım yaptı, şunu üretti. Bir kore mucizesi vardı. Bugünlerde de iş adamlarımız diyor ki Çin’e gittik orada çok değişik şeyler gördük. Bir Çin mucizesi var diyorlar. Bakın hep başkalarının başarı hikayelerini dinliyoruz. Artık bu teknoparklarımızda bir Türk mucizesi oluşturalım. Bir Türk mucizesi olsun. Bu yüzden teknoparkları çok önemsiyorum. Bir Türk mucizesi olacaksa emin olun bunun tek adresi teknoparklardır, üniversitelerimiz ve ar-gedir. Bu hedefe hep birlikte kenetlenmeliyiz. Bunun için çalışmalıyız.  Sakarya Teknokent ve kuluçka merkezinin ülkemizin fikir ve gelişim sermayesine önemli katkılar yapacağına yürekten inanıyorum”

Arge ve inovasyonun önemine değinen Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu konuşmasında şunları kaydetti:

“Ülkemizde öteden beri en büyük yakınmamız hiçbir sanayi ürünlerini üretmememizdi. Toplu iğneyi bile dışardan dışarıdan ithal etmemizdi. Ama son dönemde ihracattaki sanayi ürünlerinin payı gittikçe artıyor. Dışarıya ihraç ettiğimiz sanayi ürünlerimizin kıymeti de artıyor. Kum ihracatı yerine cam ihraç edersek çok daha pahalı, cam yerine gözlük camı ihraç edersek daha pahalı onun yerine de mercek camı ihraç edersek çok daha değerlidir ve çok daha büyük paralar kazanabiliriz. Arge ve inovasyon çok sık konuşulan kavramlardır. Arge parayı bilime çevirir, inovasyon ise bilimi paraya çevirir. Bu teknokentte hem arge hemde inovasyon ikisi birlikte olacak.

Üniversitelerimiz bilim adamı yetiştiriyor. Ancak bunu yakın zamana kadar sanayi ile teknoloji ile bu bilimsel bilgiyi günlük hayatımızı kolaylaştıran, ihracatımızı arttıran mamul maddelere ve malzemelere çevirme konusunda eksiklik vardı. Son dönemde çok şükür artık sanayi, üniversite ve üniversite eğitimi sırasında sadece teorik bilgi değil mezun olduğu anda işin başına geçecek donanıma sahip insanlar mezun ediyoruz. Bu bizim için büyük bir kazanım. Önce dışarıdan ithal ettiğimiz ürünleri Türkiye’de üretip döviz çıkışına mani olma çabamız artık bu evrende hiç bilinmeyen kimsenin daha önce icat etmediği birçok şeyleri yapıp ihraç eder duruma geliyoruz. Bunda üniversitemizin ve teknokentlerimizin payı gittikçe artmaya başladı. İnşallah önümüzdeki dönemde birçok stratejik ürünleri kendisi imal edecek, kendisi bulacak ve ihraç edecek. Bunun ümidini yaşıyoruz.

Son dönemlerde Türkiye’nin gücünün ve çabasının farkında olan dış güçler bize sorun çıkarıyorlar. Türkiye’nin ayak seslerini hissediyor ve duyuyorlar. İnşallah önümüzdeki dönemde bakanımızın ve bakanlığımızın gayreti ile hükümetimizin bu uğurda vermiş olduğu destek ile çok daha iyi noktalara geleceğimize inanıyorum.”

Çok hızlı yükselen bir trendimiz var

Sakarya Üniversitesi Rektörü ve Sakarya Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Elmas üniversite olarak araştırma ve geliştirmeye, üniversite-sanayi işbirliğine çok önem verdiklerini ifade etti. Elmas şunları söyledi:

“Üniversitemiz her zaman sayısal olarak eğitim öğretime ağırlık veren bir kurum oldu. Tabi bu eğitim öğretimi de dönüştürmek gerekiyor. Son yıllarda bakanlığımızın, hükümetimizin desteği ile üniversitemize araştırma konusunda büyük yatırımlar yapıldı. Yaptığımız diğer faaliyetlerle gerçekten bu bölgenin ve ülkemizin ihtiyacı olan bilginin üretime dönüşmesi konusunda bir eşik aşamasına geldik. Sakarya Üniversitesi 70. sıralardan 20. sıralara kadar geldi. Çok hızlı yükselen bir trendimiz var. Girişimcilik endeksi olsun, teknoloji endeksi olsun, projeler olsun. Sakarya Üniversitesi olarak, uygulamalı eğitime önem veriyoruz. Sanayinin ihtiyacı olan ara eleman açığını kapatmaya dönük Türkiye’de ilk olarak 3+1 uygulamalı eğitim modelini geliştirdi. Geliştirdiğimiz bu projeyi 5 yıldır başarıyla uyguluyoruz. 5 bine yakın firma ile anlaşmamız var. 20 bine yakın öğrenci bu zamana kadar bundan yaralandı. Organize sanayi bölgelerinin yakınında bulunan yüksekokullarının buraya entegresi olabilir mi diye arzu ediyoruz. Çünkü amacımız sanayi ile birlikte bu yönetimiz içinde olmak.”

Doğu Marmarada tek

Konuşmasında Sakarya Teknokent ile ilgili bilgiler veren Genel Müdürü Prof. Dr. Tahsin Engin şunları söyledi:

Selamladı. 2010 yılında şu anda ön kuluçka programını yürüttüğümüz yaklaşık 700 metrekarelik mütevazı bir alanda 12 tane startup ile başladığımız Sakarya teknokent maceramız Bakanlığımızın destekleriyle bugünkü modern yeni binasında 83 girişimci firmasıyla ve 400 AR-GE ve destek personeliyle ülkemiz AR-GE Ve yenilik ekosisteminin en güçlü paydaşlarından biri haline gelmiştir. Sakarya Teknokent ayrıca ilimiz ve bölgemizdeki Ar-Ge ve kültürü geliştirme, üniversite sanayi işbirliğini tesis etme ve üniversitemizde yürütülen ekolojik bilgiyi sanayinin hizmetine sunma amacıyla bünyemizde bir teknoloji transfer ofisi kurmuş bulunuyoruz. Adaptto, 2014 yılında TÜBİTAK’tan 10 bin lira destek almaya hak kazanan ülkemizden 5 teknoloji transfer ofisinden biri olmuştur. Bu yönüyle Doğu Marmara’nın TÜBİTAK destekli tek teknoloji transfer ofisidir.

Bakanlığımız tarafından her yıl yapılan teknolojik geliştirme bölgeleri performans endeksinde Sakarya Teknokent 2014 yılında 63 teknopark arasından en hızlı yükseliş gösteren 2. Teknopark olarak ödüllendirilmiş ve 17. Sıraya yükselmiştir. Bu yıl açıklanan sonuçlara göre son 3 yılda toplamda 24 basamak yukarı çıkmışız. Böylelikle aslında Türkiye’de bir rekor kırmış durumdayız. Şuanda içerisinde bulunduğunuz Sakarya Teknokent Türkiye’nin en iyi 11. Bilim ve teknoloji parkıdır.

Sakarya Teknokent sadece 2016 yılında hain darbe kalkışmasına rağmen 13 milyon liralık bir ARGE satış geliri elde etmiştir. Yeni binamızda kapasite artışı ile birlikte ARGE gelirlerinin önümüzdeki yıl 20 milyon lirayı aşmasını bekliyoruz. Sakarya Teknokent’te faaliyet gösteren firmaların yıllık ARGE gelirlerin 4 yıl öncesine göre 3 kat artmış olması devletimizin yaptığı yatırımların ne denli faydalı olduğunu da açıkça belirtiyor.

Yavuz Sultan Selim’in tarihe geçmiş ünlü öz deyişinde “Kılıcımızın ağzı kestikçe düşmanın gözü ondan ayrılmaz ve bizi göremez “ dediği gibi o tarihi kılıcın bugün açtığı yüksek teknolojiye dayalı savunma sanayisidir. Bizler teknolojik bağımsızlık olmadan, tam bağımsızlığın mümkün olamayacağını düşünüyoruz. Bu nedenle ülkemizdeki teknoloji geliştirme bölgelerine büyük bir sorumluluk düştüğünün de farkındayız. Sakarya Teknokent olarak ülkemiz savunma sanayinin ihtiyacı olan yerli ve milli motor teknolojilerini geliştirme hususunda kollarımızı sıvamış durumdayız. 2 önemli TÜBİTAK destekli projeyi de hayata geçirdik. Dronlarımız dünyaya satılmaktadır. Ülkemizin en önemli siber güvenlik firmaları bünyemizde yer alıyor.”

Konuşmaların ardından Teknokent binasının açılışı gerçekleştirildi. Bakan Faruk Özlü ve beraberindekiler daha sonra fuaye alanında firma stantlarını ziyaret etti.

21/12/2017 – HAY-YC

 
1.267 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.