Kırgız Kadın Kahramanı Kurmancan Datka Anıldı

06.11.2019

Sakarya Üniversitesi Kırgızistan Öğrenci Topluluğu ile Sinema Topluluğu tarafından “Kırgız Türk Tarihinin Efsanevi Kadın Kahramanı Kurmancan Datka” konulu etkinlik düzenlendi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi Prof. Dr. Nevzat Kor Salonunda yapılan etkinliğe Adapazarı Kaymakamı Yusuf Ziya Çelikkaya, İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Vecdi Can, öğretim üyeleri ve Kocaeli’den gelen öğrenci temsilcileri ile SAÜ öğrencileri katıldı.

Kurmancan Datka’nın hayatı ve “Kurmancan Datka” film setinde çekilen fotoğrafların yer aldığı sergiyle başlayan etkinlik, kültür tanıtım etkinliği ve film gösterimi ile devam etti.

Kurmancan Datka kimdir?

Kırgızistan’ın Oş şehri yakınlarındaki Madı köyünde 1811 yılında doğan Kurmancan Datka, Asya’nın ilk kadın generali olarak Türkistan coğrafyasında “general” anlamındaki “datka” ünvanını aldı. Döneminde Hokand, Buhara, Kaşkar hanlıkları, Rus generalleri ve Türkistan halkının saygı gösterdiği Kurmancan Datka, Türkistan’ı işgal etme eyleminde bulunan Rus Çarlığına sonuna kadar direnen Güney Kırgızların 30 yıl önderliğini yaptı. Milletinin bütünlüğü ve beraberliği için oğlun feda eden Datka, aklı, bilgeliği ve vatan millet sevgisi ile örnek olabilecek Türk Tarihinin önemli kahramanlarından birisi olarak sayılıyor. Kurmancan Datka, 96 yaşındayken 1 Şubat 1907’de vefat etti.

06-11-2019 / ST