Kimya Sektörü Küresel Ekonomi İçin Kilit Konumda

Kimya Sektörü Küresel Ekonomi İçin Kilit Konumda
27.05.2016
914
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Salih Zeki Yıldız, kimya sanayisinin gelecek yıllarda küresel üretimde ve ticarette etkin olacağını belirterek, “Petrol, doğal gaz, hava, su metaller ve mineraller gibi ham maddeleri 70 binin üzerinde farklı ürüne dönüştüren küresel kimya sektörü, küresel ekonomi için kilit konumdadır” dedi.

SAÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümünce SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde “Kimya Günleri” etkinliği düzenlendi. İlki bu yıl gerçekleştirilen etkinliğin açılış konuşmasını Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin Dündar yaptı. Etkinliğe konuşmacı olarak ise Kimya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Salih Zeki Yıldız katıldı.

Kilit sektör kimya

Kimya sanayisinin gelecek yıllarda küresel üretimde ve ticarette etkin olacağını belirten Prof. Dr. Salih Zeki Yıldız, dinamik bir sanayi olan dünya kimya sanayisinin sanayileşmiş ülkelerde ilk üç sanayiden biri olduğuna işaret etti. Prof. Dr. Yıldız, “Kimya ile bağlantılı sektörler otomotiv, bilgi ve iletişim teknolojileri, makine ve tüketim malları sektörleri olup, kimya sektörü birçok sektöre girdi sağlamaktadır. Dünya kimya sanayi üretimi içinde gelen sektörler, petrol, petrokimyasallar, gübreler, ilaçlar, sentetik elyaflar ve iplikler, sabun ve deterjanlar ile boyalar olarak sayılabilir. Küresel kimya sektörü, petrol, doğal gaz, hava, su metaller ve mineraller gibi ham maddeleri 70 binin üzerinde farklı ürüne dönüştürüyor. Kimya sektörü küresel ekonomi için kilit konumda bir sanayi koludur. Kimya sektöründen girdi kullanılmaksızın üretilen çok az sayıda ürün bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Mustafa Şahin Dündar, konuşmasında Kimya bölümünce etkinliği ilk olarak düzenlendiklerini ifade ederek, şunları söyledi: “Yaklaşık 20 yıldır eğitim veren bölümümüzde 30 öğretim üyesi, 11 araştırma görevlisi ve 1 uzman görev yapmaktadır. Birinci öğretimde 280, ikinci öğretimde ise 80 öğrencimiz mevcut. Geçtiğimiz yıl üniversitelerde 35 Kimya bölümü Yükseköğretim Kurulu tarafından kapatılmıştı. Bu yıl da ikinci öğretimlerin kapatılması talep edildi. Bizim bölüm olarak ayakta durmamız siz değerli öğrencilerimizle olmaktadır. Bölümüzde bu yıl 6 tane TÜBİTAK projesi, 5 tane patentimiz bulunmakta. Son olarak ise FEDEK Akreditasyon belgesi ödülünü aldık. Fakültemizde 13 tane program FEDEK Akreditasyonuna başvurdu. Ancak bunlardan belli bir sayıda olanı 5 yıl akreditasyon aldı, diğerleri de 2 yıl aldı. Bazı bölümlerimiz ise alamadı.”

27-05-2016 / SK


914 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.