Karl Jaspers Felsefesinde İnsanın Gerçekliği

Karl Jaspers Felsefesinde İnsanın Gerçekliği
23.11.2016
1.725
A+
A-

Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bölümleri haftalık seminerleri kapsamında Prof. Dr. Hasan Haluk Erdem, “Karl Jaspers Felsefesinde İnsanın Gerçekliği” başlıklı bir sunum yaptı.

Konuşmasında bazı örneklerden hareketle Karl Jaspers’in yaşam öyküsünün veya yaşadıklarının izlerini felsefesinde bulmanın mümkün olduğunu belirten Prof. Dr. Hasan Haluk Erdem, filozofun ardında yazma ve matbu olmak üzere elli bin sayfalık külliyat bırakmasına ve oldukça özgün fikirler üretmesine rağmen, dönemin siyasî konjonktüründen dolayı çok fazla meşhur olamadığını ifade etti. Prof. Dr. Erdem, “Filozof, Batı merkezli bir felsefe okuması yapan Hegel ve Heidegger’in aksine dünya felsefesi anlayışını savunmuştur. Jaspers’e göre M.Ö. 6. yüzyılda Çin, Hindistan, Fars, Mısır, Filistin ve Grek gibi çok farklı kültür ve coğrafyalarda düşünürler insan üzerine kafa yormuşlardır” ifadelerini kullandı.

Jaspers’in bütün felsefesinin, insan gerçekliği anlayışı ve bunun gerçekleşmesi alanı olan iletişimle açıklanabileceğini söyleyen Erdem, onun birçok varoluşçu filozofun aksine felsefî sisteminde aşkın varlığa da yer verdiğine dikkat çekerek konuşmasını sonlandırdı.

Konuşmanın ardından soruları cevaplayan Erdem’e, Felsefe ve Din Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fuat Aydın’ın hediye takdim etmesiyle seminer sona erdi.

23-11-2016 / İlahiyat F.


1.725 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.