17’nci Yüzyıl Müslümanlar İçin Değişimdir

17’nci Yüzyıl Müslümanlar İçin Değişimdir
26.09.2019
1.242
A+
A-

Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından “İslam Düşünce Disiplinleri ve Dini Düşüncenin Geleceği” başlıklı bir konferans düzenlendi.

İlahiyat Fakültesi konferans salonunda açılış dersi kapsamında gerçekleşen konferansa İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Atilla Arkan konuşmacı olarak katıldı. Açılış konuşmasıyla başlayan konferansta Prof. Dr. Arkan, felsefe, kelam ve tasavvuf olmak üzere üç metafizik disiplinden ve tarım, sanayi ile yapay zekâya dayalı bilgi toplumu çerçevesinde 17’nci yüzyıl öncesi ve sonrası Müslümanlar için değişim konularından söz etti.

“17’nci yy. Müslümanlar için değişimdir”

Müslümanların temel sorununu belli konularda “sürekliliğin inşası” başlığı altında anlatan Arkan, “17’nci yüzyıl, Müslümanlar için modernleşme anlamında değişim ve değişimi yönetme çabasıdır. Bu değişimi ele aldığımızda en önemli iki kavramın bilim ve teknoloji olduğunu söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı. Şu anda merkezin insan değil, insan dışında bilim ve teknolojinin ortaya koyduğu sanal ve yapay zekâ olduğunu belirten Prof. Dr. Arkan, “Makineler, insanın ihtiyacı olandan çok daha fazlasının üretilmesine imkân verdi ve bunun sonucu olarak paylaşma sorunu ortaya çıktı. Tarım toplumunda doğal olarak böyle bir sorun yoktu” diye konuştu.

“Gelecek ve yapay zekâ”

Gelecekteki yapay zekânın etkilerinden bahseden Prof. Dr. Arkan, “Gelecekte aile, şehir yaşamı ve eğitim ciddi şekilde değişecek ve bunun sonucunda kimlikler ve dini düşünce de değişecek” ifadelerini kullandı.

Konferans katılımcıların sorularının cevaplanması ve hediye takdimiyle sona erdi.

26/09/2019 – Fatmanur Deveci


1.242 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.