IPRA’ya Türk Genel Sekreter

IPRA’ya Türk Genel Sekreter
12.12.2012
650
A+
A-

Uluslararası Barış Araştırmaları Kuruluşu Genel Sekreterliğine Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nesrin Kenar seçildi.

Uluslararası Barış Araştırmaları Kuruluşu (IPRA) Japonya’da düzenlediği konferansta yeni Genel Sekterlerini seçti. Sakarya Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Nesrin Kenar ve Northumbria Üniversitesi’nden Dr. İbrahim Seaga Shaw IPRA’nın yeni Genel Sekreterleri oldular. 1964 yılında İsviçre’de düzenlenen bir konferans sonrası kurulan Uluslararası Barış Araştırmaları Kuruluşu’nda ilk kez bir Türk, Genel Sekreterlik görevine seçilmiş oldu.

IPRA tarihinde bir ilk yaşandı

Japonya’da Mie Üniversitesi’nin ev sahipliğinde, dünyanın farklı ülkelerinden gelen dünya çapında tanınmış çok sayıda akademisyenin, uzmanların ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirilen son IPRA Genel Konferansı sırasında yapılan Genel Kurul toplantısında Genel Sekreterlik seçimi de yapıldı.  IPRA üyelerinin aday göstermesi ile seçime katılan Türkiye’den Sakarya Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Nesrin Kenar ve İngiltere’den Northumbria Üniversitesi öğretim üyesi  Dr. İbrahim Seaga Shaw, IPRA üyelerin tam desteğini alarak oybirliği ile IPRA’nın yeni Genel Sekreterleri olarak seçildiler. Böylece IPRA tarihinde ilk kez kadın ve Türk bir Genel Sekreter iki yıllığına bu görevi yürütecek.

Sakarya Üniversitesi’nden tam destek

1964 yılında kurulan ve 50 yıllık geçmişi olan böylesi köklü bir uluslararası kuruluşun Genel Sekreterliğini yürütecek olmaktan dolayı gururlu ve heyecanlı olduğunu dile getiren Yrd. Doç. Dr. Nesrin Kenar, IPRA üyeleri tarafından Genel Sekreterlik seçimlerinde aday gösterilmesinden ve seçimler sonunda bu görevin kendisine layık görülmesinden dolayı büyük memnuniyet duyduğunu ve Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas ve Üniversite yönetimi tarafından da bu konuda kendisine tam destek verildiğini belirtti. Dr. Kenar, kendisine bu görevi layık görenleri mahcup etmemek için çok çalışacağını, ülkesini ve üniversitesini en iyi şekilde temsil etmek için büyük gayret göstereceğini ifade etti. Sakarya Üniversitesi’nin gerek bilişim altyapısı gerek ise personel yapısı ile kendisine destek vereceğini de sözlerine ekleyen Yrd. Doç. Dr. Kenar, eş Genel Sekreter Dr. İbrahim Seaga Shaw ile görevde bulunacakları iki yıl boyunca IPRA ve dünya barışı adına başarılı çalışmalara imza atmak için kolları sıvadıklarını kaydetti ve sürekli IPRA Ofisi’nin Sakarya Üniversitesinde kurulması yönünde de çalışma başlattıklarını belirtti.

IPRA 2014 İstanbul’da düzenleniyor

Daha önce IPRA’nın bölgesel kuruluşlarından Avrupa Barış Araştırmaları Kuruluşu’nun (European Peace Research Association – EUPRA)  4 yıl başkanlığını yürüttüğünü ve bu kapsamda biri 2007 yılında Sakarya Üniversitesi’nde olmak üzere, 2009 yılında Arnavutluk’ta Tiran Avrupa Üniversitesi’nde ve diğeri 2011 yılında Finlandiya’da Tampere Barış Araştırmaları Enstitüsü’nde ( TAPRİ) olmak üzere, dünyanın pek çok ülkesinden çok sayıda bilim adamının katıldığı üç başarılı konferans düzenlediğini sözlerine ekleyen Nesrin Kenar, EuPRA başkanlığı sırasında edindiği tecrübelerini IPRA kapsamında uygulayarak dünya barışına katkıda bulunmak istediğini belirtti. IPRA’nın her iki yılda bir farklı bir ülkede farklı temalarda genel konferans düzenlediğine de dikkat çeken Kenar, aynı zamanda IPRA’nın 50. kuruluş yıldönümü dolayısıyla düzenlenecek “IPRA 2014 Konferansı”nın Sakarya Üniversitesi tarafından İstanbul’da düzenleneceğini ifade etti. İstanbul ve Türkiye adının dahi IPRA üyelerini heyecanlandırdığını söyleyen Kenar, üyelerin şimdiden İstanbul ve Türkiye hakkında bilgi topladığını ve konferansı dört gözle beklediklerini vurguladı.

Yüzlerce bildiri sunuldu

Dünyanın önde gelen barış araştırmaları profesörleri olan: John Burton (İngiltere), Ljubivoje Acimovic (Eski Yugoslavya), Jerzy Sawicki (Polonya) ve Johan Galtung’un (Norveç) önderliğinde 1964 yılında kurulan IPRA, saygın ve itibarlı duruşunu devam ettiriyor. Dünyanın 90 ülkesinden yaklaşık 1300 üyesi bulunan IPRA, UNESCO ve diğer uluslararası kuruluşlarla işbirliği içerisindedir. Birleşmiş Milletler nezdinde Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşu olarak kayıtlı bulunan ve UNESCO kapsamında dünya çapında pek çok proje gerçekleştiren IPRA’nın BM nezdinde de temsilcisi bulunmaktadır. IPRA 1989 yılında da UNESCO tarafından “UNESCO Barış Eğitimi” ödülüne layık görülmüştür. IPRA bugüne kadar dünya çapında ve farklı farklı ülkelerde 24 genel konferans düzenlemiş ve 2002 yılında G.Kore’de düzenlenen IPRA konferansına BM adına Genel Sekreter Boutros Boutros-Ghali katılmıştır. Japonya’nın Nagoya şehrinde düzenlenen son IPRA konferansı “Daha İyi Bir Dünya Mümkündür: Küreselleşen Dünyada Barış ve Adalet” temasıyla organize edildi. Konferansta 25 değişik alanda yüzlerce bildiri sunuldu.

Yrd. Doç. Dr. Nesrin Kenar kimdir?

Sakarya Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde öğretim üyesi olan Yrd. Doç. Dr. Nesrin Kenar’ın, küreselleşme, dış politika stratejileri, din ve siyaset, etnik çatışmalar, Yugoslavya çatışmaları ve Bosna-Hersek iç savaşı konularında uzmanlığı bulunuyor. 2008’den 2012 yılına kadar Avrupa Barış Araştırma Kuruluşu’nun başkanlığını yapan Dr. Kenar, Uluslararası Küresel Barış Dergisi’nin de yayın kurulunda yer alıyor. “Bir Dönemin Perde Arkası Yugoslavya: Yugoslavya Sorunu’nun Ulusal ve Uluslararası Boyutu” isimli kitabın yazarı olan Dr. Kenar’ın çeşitli dergilerde yayınlanmış makaleleri bulunmaktadır. Sakarya Üniversitesi’nin Avrupa Birliği projelerinin koordinatörlüğünü de yapan Dr. Kenar, 27 Kasım 2012 tarihinde IPRA Genel Sekreterliği görevine seçildi.

12/12/2012 – YC

 
650 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.