İlahiyat Fakültesinde “Sünnet ve Kültür” Konuşuldu

İlahiyat Fakültesinde “Sünnet ve Kültür” Konuşuldu
14.11.2022
558
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İlahiyat Fakültesi Suffe Hadis Öğrenci Topluluğu tarafından “Sünnet ve Kültür” konulu bir konferans gerçekleştirildi.

Prof. Dr. Faruk Beşer’in konuşmacı olarak katıldığı programa; İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı, Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Şükrü Şirin, Temel İslam Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman Akkuş, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Programın açılışında konuşan İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı, yeni kurulan Suffe Hadis Öğrenci Topluluğu’ndan güzel faaliyetler beklediklerini ifade ederek böyle bir topluluğun kurulmasından dolayı kendilerini tebrik etti. Fıkıh usulünde sünnetin Kur’ân-ı Kerîm’den sonra gelen temel kaynak olduğunu belirten Prof. Dr. Bostancı, sünnetin İslâm toplumlarını şekillendirmede ve kültürünü oluşturmada çok önemli bir rolü olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Bostancı, katılımları sebebiyle Prof. Dr. Faruk Beşer’e ve programı düzenlemeleri sebebiyle Suffe Hadis Öğrenci Topluluğu üyelerine teşekkürlerini ileterek sözlerini tamamladı.

Suffe Hadis Öğrenci Topluluğu Akademik Başkanı Prof. Dr. Hayati Yılmaz da programın açılışında bir konuşma yaptı. Programın, topluluğun gerçekleştirdiği ilk etkinlik olduğunu belirten Prof. Dr. Yılmaz, davetlerine icabet ettiği için Prof. Dr. Beşer’e teşekkürlerini iletti.

Prof. Dr. Faruk Beşer, konuşmasının başında sünnetin ne olduğu üzerinde durdu. Sünnet kelimesinin kullanıldığı yerlere göre farklı anlamlara geleceğini belirten Prof. Dr. Beşer, sünnetin sözlük manası itibariyle yol, yordam, tarz, uygulama biçimi anlamlarına geldiğini söyledi. Hz. Peygamber’in (s.a.) sözlerinin ve davranışlarının Kur’ân-ı Kerîm’in beyanı olduğunu belirten Prof. Dr. Beşer, Rasulullah’ın sadece bir postacı konumunda olmadığını aktardı. Devamında Ehl-i sünnet ve’l-cemaat kavramına temas eden Prof. Dr. Beşer, “Ehl-i sünnet dediğimiz zaman bu, Rasulullah’ın sünneti ve o sünnete göre şekillenen toplum demektir” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Faruk Beşer, kültür kavramının oluşumu, ne olduğu, kültürün hangi yollarla aktarıldığı, sünnet ve kültür arasında nasıl bir ilişki olduğu gibi hususlara değindikten sonra konuşmasını tamamladı. Program, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı’nın Prof. Dr. Faruk Beşer’e hediye takdiminin ardından sona erdi.

 
558 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.