İlahiyat Fakültesinde “Son Hurafe Deizm” Konusu Konuşuldu

İlahiyat Fakültesinde “Son Hurafe Deizm” Konusu Konuşuldu
04.11.2022
867
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İlahiyat Fakültesi’nde “Son Hurafe Deizm” konulu konferans düzenlendi.

Ankara Hacı Bayram Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Adnan Bülent Baloğlu tarafından verilen “Son Hurafe Deizm” konulu konferans İlahiyat Fakültesi konferans salonunda gerçekleşti. Konferansa, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı, Sakarya İl Müftüsü Hasan Başiş, Dekan Yardımcıları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı, katılımcıları selamladıktan sonra deizmin “Tanrı inancını savunan ama belli bir dinin ilke, kural ve dogmalarını reddeden, Tanrı’nın evreni yaratıp daha sonra içine yerleştirdiği yasalara göre işlemesi için kendi haline terk ettiğini savunan öğreti” şeklinde tanımlandığına işaret etti.

Deizmin iki açıdan bizi ilgilendirdiğini ifade eden Prof. Dr. Ahmet Bostancı, gençlere sahip çıkabilmek ve sağlam bir zemine dayalı bir karşı duruş sergileyebilmek için tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de özellikle gençler arasında yayılan deizmin yakından tanınması, ne olduğunun, tarihsel kökenlerinin, farklı versiyonlarının, hedeflerinin, kullandığı hususların bilinmesinin bir zorunluluk olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Bostancı, deizmin din eğitimi veren kurumlarda, ilahiyat fakültelerinde ve özellikle bunların önemli oranda öğrenci kaynağını teşkil eden imam hatip okullarında gençler arasında yayıldığı iddiasının dillendirildiğini, bu çevrelerin temel amaçlarının söz konusu kurumları yıpratarak kendilerine alan açma olduğunu ifade etti.

Programa Geyve Kız Anadolu İmam Hatip Lisesinden ve Vali Mustafa Büyük Kız Anadolu İmam Hatip Lisesinden öğrencilerin de katıldığını ifade eden Prof. Dr. Ahmet Bostancı, idarecilerine ve öğretmenlerine her ay ortak bir program düzenlemeye imkan tanıyan Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce’ye, öğrencilere verilecek hediye kitaplar için İl Müftüsü Hasan Başiş’e ve konferansı verecek olan Prof. Dr. Adnan Bülent Baloğlu’na teşekkürlerini sunarak konuşmasını sonlandırdı.

Konuşmasında, Deizmin Avrupa gündeminde eskiden beri var olduğunu belirten Prof. Dr. Adnan Bülent Baloğlu, Katolik kilisesine karşı dönemin aydınları tarafından bir tepki hareketi olarak doğduğunu dile getirdi.

Medyada bir anda “imam hatip liselerinde deizm yayılıyor” şeklinde sansasyonel bir haber yayılınca dikkatlerin deizme çekildiğini  ve kendisinin de bir eser yazma ihtiyacı hissettiğini dile getiren Prof. Dr. Baloğlu, deist etiketinin bir anda verilmesinin doğru olmadığını belirtti ve “Sadece ‘ben deist oldum’ demekle deist olmuş olunmaz. Çünkü bu ideoloji arka planı, tarihçesi ve kavramlarıyla bilinmediği sürece sadece etiket olarak kalır.” şeklinde konuştu.

Deizmi batının sancılı din tarihinin bir ürünü olarak tarif eden Prof. Dr. Baloğlu, neoliberal rasyonalite yani modern kültürün hedefinde gençler olduğunu ifade etti. Deizmin gençleri etkilediğine dikkat çeken Prof. Dr. Baloğlu gençlerin kendilerine yöneltilen bir takım tuzak sorulara kısa ve net cevaplar aradığını vurguladı.

Öğrencilerin ve akademisyenlerin yoğun katılım gösterdiği program soru-cevap bölümünün ve İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Ahmet Bostancı tarafından Prof. Dr. Adnan Bülent Baloğlu’na hediye takdim edilmesinin ardından sona erdi.

 

 
867 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.