İlahiyat Fakültesi’nde İlahiyat/İslami İlimler Fakülteleri Arası Hafızlık Yarışması Marmara Bölgesi Finali Gerçekleşti

İlahiyat Fakültesi’nde İlahiyat/İslami İlimler Fakülteleri Arası Hafızlık Yarışması Marmara Bölgesi Finali Gerçekleşti
08.03.2024
1.022
A+
A-

Diyanet İşleri Başkanlığı Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanlığı-Türkiye İlahiyat ve İslami İlimler Fakülteleri Dekanlar Konseyi İş birliği ile düzenlenen İlahiyat-İslami İlimler Fakülteleri Arası Hafızlık Yarışması Marmara Bölgesi Finali, SAÜ İlahiyat Fakültesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Programa İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı, Sakarya İl Müftü Yardımcısı Dr. Caner Akdemir, Diyanet İşleri Başkanlığı Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Dr. Hafız Osman Şahin, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı, yaptığı açılış konuşmasında fakültelerinin Türkiye’de ve İslam Dünyasında ilahiyat alanında akreditasyon alan ilk fakülte olduğunu ve kuruluşundan bu yana geçen 32 yılda uluslararası ve ulusal pek çok ilmi ve kültürel etkinliği başarıyla gerçekleştirdiğini belirterek böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan da onur duyduklarını belirtti. Yarışmaya katılan hafızların önemli bir özelliğinin de aynı zamanda İlahiyat tahsili yapıyor olmaları olduğunu kaydeden Prof. Dr. Bostancı, bunun hafızlıklarının taçlandırılması anlamına geldiğini söyledi. Prof. Dr. Bostancı, konuşmasının devamında, Fakülte olarak 2019 yılında Sakarya İl Müftülüğü ile imzaladıkları protokol ile İlahiyatla Eş Zamanlı Hafızlık Projesi başlattıklarını ve bu proje kapsamında çok sayıda öğrencilerinin hafızlık yapmakta olduğunu, bir kısmının hıfzını tamamladığını ve yedi öğrencinin de Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan sınavlara katılarak belgelerini aldığı bilgisini verdi. Türkiye’deki İlahiyat Fakülteleri arasında ilk defa yapılan bu yarışma organizasyonunun, Kur’an-ı Kerim’in hıfzına ve doğru bir şekilde okunmasına ve Fakülteler arası ilişkilere olumlu katkılar yapacağını düşündüğünü aktaran Dekan Bostancı, desteklerinden dolayı Sakarya Üniversitesi Rektörlüğüne, yarışmayı organize eden DİB Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanlığı ve Türkiye İlahiyat ve İslami İlimler Fakülteleri Dekanlar Konseyi’ne, yarışma ödülleri için Sakarya Müftüsü Mehmet Aşık’a, yarışmaya katılan bütün öğrencilere ve programın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkürlerini iletti.

DİB Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Dr. Hafız Osman Şahin ise konuşmasında bu sene hafızlık yarışmasını sadece kız öğrenciler arasında yaptıklarını, önümüzdeki yıl erkek öğrenciler arasında da yapmayı planladıklarını ifade etti. Bu tür yarışmaların, Kur’ân Kurslarında ya da İmam Hatip Okullarında hafızlığını bitirmiş öğrencilerin fakülteye devam ettiklerinde hafızlıklarını kaybetmemeleri ve unutmamaları için teşvik amacıyla yapıldığını belirten Dr. Şahin, konuşmasında Kur’ân-ı Kerîm’in lafzını okumanın ve ezberlemenin yanında, onun manasını anlamanın ve ahkamıyla amel etmenin her müminin temel görevi olduğunu söyledi. Konuşmasının devamında DİB Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu’nun görev alanı ve yaptığı faaliyetler hakkında bilgi veren Dr. Şahin, Kur’ân-ı Kerîm’in hıfzının önemi üzerinde durduktan sonra sözlerini tamamladı.

Yarışmanın jüri heyetinde; DİB Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Dr. Hafız Osman Şahin, DİB Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Üyesi Salih Akyüz, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğr. Gör. Abdülaziz Şeker, DİB Bursa Dini İhtisas Merkezi’nden Dr. Muhammed Çoşkun ve Medeniyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğr. Gör. Dr. Mücella Hacımısıroğlu yer aldı.

Jüri heyetinin değerlendirmeleri sonucunda Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi öğrencisi Ayşe Hümeyra Kayış birinci, Marmara Üniversitesi öğrencisi Sara Shabanova Gaygadzhova ikinci ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Öğrencisi Ola Aziz üçüncü oldu.

Program, dereceye giren öğrencilere ve diğer yarışmacılara ödüllerinin takdim edilmesinin ardından sonra erdi.


1.022 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.