İlahiyat Fakültesinde “Hadis ve Kültür” Konulu Açılış Dersi Gerçekleştirildi

09.10.2020

Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi 2020-2021 öğretim yılı açılış dersi, fakülte öğretim üyesi Prof. Dr. Erdinç Ahatlı tarafından “Hadis ve Kültür” başlığıyla 7 Ekim 2020 tarihinde gerçekleştirildi.

İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda pandemi tedbirlerine uygun şekilde gerçekleştirilen ve Youtube üzerinden canlı olarak yayınlanan programa İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı, Dekan Yardımcıları Dr. öğretim üyesi Şükrü Şirin ve Dr. öğretim üyesi Numan Ünver ile bazı öğretim üyeleri katıldı. Fakülte öğrencileri de dersi ekranları başında takip ettiler.

Öğr. Gör. İlyas Şanlı’nın Kur’ân-ı Kerîm tilavetiyle başlayan programın açılış konuşması, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı tarafından yapıldı. Dekan Bostancı sözlerine 2020-2021 öğretim yılının öğrenciler, hocalar ve idari personel için hayırlı olması temennisinde bulunarak başladı. Öğrencileri sınıflarda, koridorlarda görememenin kendilerini ziyadesiyle üzdüğünü belirten Bostancı, “Bu sıkıntılı süreçlerin bir an önce sona ermesi için Allahu Teala’ya dua ediyoruz.” dedi.

“Tamamı elde edilemeyenin tamamı da terkedilemez” sözü mucibince eğitim faaliyetlerinin sanal dersler yoluyla devam ettiğini kaydeden Prof. Dr. Bostancı, “Üniversitemizin sağladığı çok güzel imkanlarla derslerimizi canlı olarak yapabildiğimiz için, derslerde gerektiğinde sizlerle sesli ve görüntülü bağlantı kurabildiğimiz için hamdediyoruz. Pek çok üniversitede bulunmayan imkanların bizlere sağlanmasından dolayı da başta Rektörümüz Prof. Dr. Fatih Savaşan olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Açılış derslerinin fakültenin yıllardan beri süre gelen bir geleneği olduğunu ve pandemi şartlarında da bu geleneğin devam etmesini istediklerini söyleyen Prof. Dr. Bostancı, açılış dersini vermeyi kabul eden Prof. Dr. Erdinç Ahatlı’ya teşekkürlerini iletti.

Prof. Dr. Erdinç Ahatlı, açılış dersine yeni eğitim-öğretim yılının hayırlı olmasını dileyerek başladı. “Hadis ve Kültür” konusuna olan ilgisinin 2009 yılında Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin düzenlediği “Kültür Dünyamızda Hz. Muhammed (s.a.)” konulu sempozyumda sunduğu bir tebliğle başladığını kaydeden Prof. Dr. Ahatlı, daha sonra konu üzerine eğildiğini, 2011 yılında “Kültür Yapımızda Hadisler” isimli bir kitap kaleme aldığını ve konuyla ilgili çalışmalarının hala devam ettiğini ifade etti.

Konuşmasında “kültür” kavramının tanımıyla ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Ahatlı, kültürün hadisle birlikte kullanıldığında insanların günlük hayatta yapageldikleri davranışlarının hadislere dayandırılmasını ifade ettiğini söyledi. Doğrudan ibadetle bağlantılı olmayıp günlük hayatın sıradan akışı içerisinde insanların farkında olmadan yapıp edegeldikleri fakat bunların araştırıldığında Hz. Peygamber’den (s.a.) gelen bir hadise dayanması hususu üzerinde durduğunu ve çalışmalarını bu yönde yoğunlaştırdığını kaydeden Ahatlı, konuşmasında bu konuda tespit ettiği bazı örnekleri ayrıntılı olarak açıkladı.

Prof. Dr. Ahatlı, konuşması boyunca kulak çınlaması, yeni elbise giyen biri için söylenen “üstünde paralansın” sözü, ölünün arkasından konuşmama, suya ve ekmeğe hürmet edilmesi, düğün ziyafetleri, düğünlerde uygulanan saçı geleneği gibi örnekler üzerinden kültürümüzde bulunan bazı söz ve davranışların hadislerdeki kaynakları hakkında bilgiler verdi.

31.308 kez görüntülendi.