İlahiyat Fakültesi Yurt Dışı Arapça Kursları Sona Erdi

30.08.2018

Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından Ürdün ve Katar’da organize edilen Arapça Yaz Kursları sona erdi.

Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Vakfı tarafından organize edilen Ürdün Arapça Yaz kursuna katılan öğrenciler, Ürdün’de 6 hafta boyunca Îvan Dil Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen Arapça Yaz Kursuna katılarak pratik Arapçalarını geliştirme fırsatı buldular. Ayrıca, Salt Türk Şehitliği, Aclun Kalesi, el-Bahru’l-Meyyit, Akabe, Vadi Ram, Ummu Kays, Hicaz Demiryolu Amman İstasyonu gibi özellikle tarihi açıdan önem arz eden pek çok mekanı ziyaret etme imkanı da bularak Ürdün’le ilgili önemli kültürel bilgiler elde ettiler. Öğrenciler ayrıca Sakarya Üniversitesi Mevlana Değişim Programı ortaklarından Yermuk Üniversitesini ve Ürdün Üniversitesi de ziyaret ettiler.

Kurs sonunda mezuniyet töreni düzenlendi ve öğrencilere belgeleri verildi. Ürdün’den dönen ve İlahiyat Fakültesi öğretim elemanlarından Öğr. Gör. Abdülmelik Yangın’ın başkanlık ettiği 40 kişilik kafilede yer alan öğrenciler yurt dışında böyle bir deneyimi yaşama imkanı bulmalarından ötürü duydukları memnuniyeti ifade ettiler.

Sakarya Üniversitesi ve Katar Üniversitesi arasında imzalanmış olan Akademik İşbirliği protokolü çerçevesinde Katar Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yabancılara Arapça Öğretim Merkezinde düzenlenen kursa SAÜ İlahiyat Fakültesinden 19 öğrenci katıldı.

4 hafta süren kurs boyunca öğrencilere Arapça konuşma, okuma ve yazmaya yönelik dersler verildi. Öğrenciler ayrıca kaldıkları yurtlarda ikamet eden Arap öğrencilerle konuşarak pratik Arapçalarını geliştirme fırsatı buldular.

İlahiyat Fakültesi öğrencileri Katar’da kaldıkları süre boyunca Şeyh Faysal Müzesi, İslam Eserleri Müzesi, el-Cezire Kanalı, Souq Wakef, Katara gibi mekanları ziyaret ettiler ve Katar kültürü ile ilgili bilgiler edindiler.

Kursa katılan İlahiyat Fakültesi öğrencilerinden Kübra Sağır şunları söyledi: “İçimdeki en büyük arzu Arapçayı kültürüyle birlikte öğrenmekti. Bu düşünceyle Katar Üniversitesinde düzenlenen kursa katıldım. Ders programımız çok verimli ve özenli idi. Bizi yalnız bırakmayıp her daim yardımımıza koşan kısa zamanda dost olduğumuz ve unutamayacağımız Arap arkadaşlarımız da bu programın bize kazandırdığı en nadide şeylerdendi. Hocalarımızın bizler için özel olarak ayarladığı gezi programlarının da bize katkısı büyük oldu. Bu gezi programlarında insanların Türk olduğumuzu anlayıp Türkçe samimi bir şeklide selam vermeleri, Türk kültürüne ve tarihine olan aşırı ilgileri bizler için ayrı bir mutluluktu.”

Her iki organizasyona emeği geçen kişi ve kurumlara teşekkür eden SAÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı da kursların çok başarılı geçtiğini söyleyerek 2010 yılından beri düzenlenen ve artık geleneksel hale gelen yurt dışı kurs organizasyonlarının gelecek yıllarda da devam etmesini hedeflediklerini söyledi.

Prof. Bostancı, bu öğretim yılında kurslar ve değişim programları ile yüz civarında öğrencilerinin yurt dışı deneyimi imkanı elde ettiğini, amaçlarının bu sayıyı daha da artırmak olduğunu belirtti.

31.08.2018 – YC