İlahiyat Fakültesi Öğrencileri Buluştu

İlahiyat Fakültesi Öğrencileri Buluştu
12.10.2022
625
A+
A-

Sakarya Üniversitesi(SAÜ) İlahiyat Fakültesi’nde 2022-2023 eğitim-öğretim yılı açılış dersi fakülte Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Güman tarafından “Sahih Dini Bilgi Üretiminde Fıkıh Usulünün Yeri” başlığıyla gerçekleştirildi.

İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcıları Dr. Öğr. Üyesi Şükrü Şirin ve Dr, Öğr. Üyesi Ahmet Numan Ünver, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Sunuculuğunu Arş. Gör. Furkan Ramazan Öge’nin yaptığı programın açılış konuşmasını İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Şükrü Şirin yaptı. Dr. Öğr. Üyesi Şirin, konuşmasına 2022-2023 eğitim-öğretim yılının herkes için faydalı ilimler öğrenmeye ve öğrenilen ilimlerle amel etmeye vesile olması temennisi ve duasında bulunarak başladı. Dekan Yardımcısı Şirin, konuşmasında İlahiyat Fakültesi’nde yakın tarihlerde gerçekleşecek akademik, kültürel ve sosyal faaliyetler hakkında da bilgi verdi.

Prof. Dr. Osman Güman, konuşmasına “Kur’ân ve sünnet kaynakları sabit olduğuna göre dini bilgi üretilebilir mi?” sorusunu cevaplayarak başladı. Bu soruyu dinî bilginin üretilen bir şey olduğunu söyleyerek yanıtlayan Prof. Dr. Güman, hayatın dinamik ve değişken olduğunu belirterek her dönemin kendine göre ihtiyaçları ve şartları olduğunu ve muhatap kitlenin her zaman dinî bilgi noktasında birbirinden farklılık arz ettiğini ifade etti. Her neslin bir önceki nesilden farklı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Güman, dinî bilginin hem üretimi hem öğretimi konusunda ihtiyaca cevap verecek birtakım yenilemelerin, değişikliklerin yapılmasının gerektiğini söyledi.

Pandemi döneminde uygulanan cemaatle namazın ileri tarihe ertelenmesi, cuma namazlarının bir süre kılınamaması, saf düzeniyle ilgili düzenlemeler gibi dinî açıdan alınan kararları dinî bilginin yeniden üretilmesine örnek olarak gösteren Prof. Dr. Güman, başlangıçta birtakım eleştiriler söz konusu olsa da zamanla toplumun bu değişiklikleri kabullendiğini belirtti.

Devamında Hanefî fıkhında benimsenen takdîrî, farazî fıkıh hakkında konuşan Prof. Dr. Güman, bu uygulamanın sonraki dönemler açısından bazı olumsuz sonuçları olduğuna temas etti. Prof. Dr. Güman bu bağlamda mezhep imamları ve öğrencilerinin olmuş olacak bütün konular hakkında hüküm vermesinin düşünce tembelliğine itebileceğini, mezhep imamının görüşü varken ona muhalefet ederek görüş belirtildiğinde bunun toplum tarafından kabulünün zor olacağını kaydetti. Prof. Dr. Güman, ayrıca varsayıma dayalı bir probleme cevap vermekle gerçekleşmiş ve insanların yüzleştiği bir olaya cevap vermek arasında büyük fark olduğunu ifade etti.

Konuşmasının devamında 80’li 90’lı yıllardaki dinî tartışmaların günümüzdekilerin oldukça farklılık arz ettiğine değinen Prof. Dr. Güman, o zamanlarda bazı isimlere ve görüşlere tepki verildiğini ancak günümüzde bunların bir kısmının toplum tarafından kanıksandığını söyledi. Prof. Dr. Güman, problemlerin ve tartışmaların hızla değişip dönüştüğü bir yerde fıkıh usulünün bir başlangıç noktası olarak kabul edilmesi gerektiğini söyleyerek fıkıh usulünün önemine dikkat çekti. Prof. Dr. Güman, konuşmasında ayrıca günümüzde sosyal medyada yaygın olan dini söylemle ilgili bazı sorunlara dikkat çekti. Pof. Dr. Güman, programın sonunda dinleyicilerden gelen soruları da cevaplandırdı.

Program, Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Şükrü Şirin’in Prof. Dr. Osman Güman’a hediye takdiminin ardından sona erdi.

 

 

 

 

 

 
625 kez görüntülendi.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.