ICQH 2015 Başladı

ICQH 2015 Başladı
02.12.2015
833
A+
A-

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Uluslararası Yükseköğretimde Kalite Konferansı (ICQH) Sakarya Üniversitesi’nin ev sahipliğinde başladı.

Sakarya Üniversitesi, Governors State Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Bülent Ecevit Üniversitesi işbirliğiyle bu yıl 2-4 Aralık 2015 tarihleri arasından düzenlenecek Uluslararası Yükseköğretimde Kalite Konferansı (ICQH), Sakarya Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi’nde başladı.

Konferans, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Beykent Üniversitesi Rektörü Mehmet Emin Karahan, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Düzce Üniversitesi Rektörü Nigar Demircan Çakar, Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Duman ve çok sayıda davetlinin katılımı ile gerçekleştirildi.

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen ICQH’e ev sahipliği yapmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek açılış konuşmasına başlayan Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, kalite ve akreditasyon konusu üzerine bir sunum yaptı.

Eskiden bilgiye ulaşmanın çok zor olduğunu dile getiren Rektör Elmas, “ Bizim öğrencilik zamanlarımızda bilgi kaynakları çok sınırlıydı. Hocanın ders notu, ya kütüphanede bir kitap ya da üst sınıflardan aldığımız ders notları ile sınırlıydı. Günümüzde bu durum çok değişti. Öğrencilerimiz bir kaynağa elindeki telefondan, 7/24 açık olan kütüphanemizden, yürürken, kafede otururken, her yerden erişim sağlayabiliyor. Gelecekte rahat etmeleri için öğrencilerimizi bilgi ve beceri ile donatmalıyız. Dünyadaki değişime açık bilgili ve becerili bireyler yetiştirmeyi hedeflemeliyiz” şeklinde konuştu.

Web tabanlı sistemler kullanıyoruz

Üniversite ile ilgili bir bilgi edinilmek istendiğinde sonuçları anlık olarak görebildiklerini vurgulayan Rektör Elmas, “Uluslararası yayın sayısı, öğrenci sayısı gibi bilgilere web tabanlı sistem ile anlık olarak ulaşabiliyoruz. Bu göstergeler, evrensel göstergeler. Bu bilgileri tüm ayrıntısıyla tek tuşa basarak öğrenebiliyoruz” ifadelerini kullandı.

Hedef tüm bölümlerin akredite olması

İki kez Avrupa Eğitim Ödülü Etiketi alan Türkiye’de ilk üniversite olduklarını belirten Rektör Prof. Dr. Elmas, “Biz üniversite olarak kendimize hedefler koyduk ve bu hedefler doğrultusunda çalışmalarımızı yürüttük. Sürekli olarak ödül aldık. Üniversitemizde 36 bölüm akredite oldu. Bizim şuandaki hedefimiz ise tüm bölümlerimizin akredite olması. Proje konusunda da büyük yol kat ettik. Sosyal Bilimler ağırlıklı olmamıza rağmen proje yayın sayımızda 3 kat artış oldu.” diye konuştu.

Ana hedefleri belirlediğinizde başarı kendiliğinden gelir

Sakarya Üniversitesi’ni başarıya ulaştıran ana unsurun “Güçlü liderlik ve değişim odaklı yönetim” anlayışı olduğunu belirten Rektör Elmas, özünde dağınık ve gerçekleşmesi zor hedeflerde sadeleşmeye gidiyoruz. Bu dağınıklık enerjimizi boşa harcamamıza neden oluyordu. İlk yaptığımız iş bu hedefleri rafine etmek ve ana hedefleri belirlemek oldu. Yenilikçi ve vizyoner liderlik anlayışıyla hedefleri belirlemek, başarı ve hedeflere ulaşma konusunu kendiliğinden getiriyor” dedi.

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Hz. Muhammed’in (sav) “İki günü eşit olan ziyandadır”  sözüyle konuşmasını sonlandırdı.

Kalite süreçlerinde teknoloji büyük önem taşıyor

Kongrenin açılış töreninde İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mahmut Ak, Western Florida Üniversitesi’nden Prof. Dr. Jerry Johnson, Malezya Değerlendirme Ajansı’ndan Prof. Zita Mohd Fahmi, Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan, Sakarya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak ve Yrd. Doç. Dr. Tuba Canvar Kahveci, Ohio Üniversitesi’nden Prof. Dr. Douglas Franklin, Prof. Dr. Teresa Franklin ve Wendy Merb-Brown, Indiana Üniversitesi’nden Prof. Dr. John Hitchcock ve CNN Eski Direktörü Eli Daniel Flournoy birer konuşma yaptı.

Uluslararası Yükseköğretimde Kalite Konferansı’nın paydaşı olmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, yükseköğretimde kalite uygulamalarının önemi konusu üzerine bir konuşma yaptı. Rektör Ak, Kalite süreçlerinin gelişmesinde teknolojinin büyük önemi olduğunu söyledi.

1 taşla 5 kuş vurmalıyız

Sakarya Üniversitesi Akademik Bilgi Sistemi (SABİS) hakkında bir sunum yapan SAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak,  “Bu sistemde, 5 tane ana süreç, 27 tane alt süreç ve 114 tane de detay sürecimiz var. 114 tane detay süreci çözebilmek için 51 tane modül geliştirdik. 3 bin 200 web sitesi, bu modüllerle otomatik olarak oluşuyor. Bizim modülümüz işi bir defa yapmak, bir kere de yaptığın işte, beş tane kuş vurmak. Kalitenin genel prensibi ölçmeden bilemezsin, bilmeden yönetemezsindir” dedi.

Paydaşların taleplerini değerlendiriyoruz

EFQM modelinin Sakarya Üniversitesi’nde uygulanması konusuna değinen Sakarya Üniversitesi Akademik Değerlendirme Kalite Geliştirme Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Tuba Canvar Kahveci, kalite geliştirmeleri çalışmaları hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Stratejik Yönetim Bilgi Sistemi süreçleri konusuna da değinen Yrd. Doç. Dr. Kahveci, “2003 yılından beri stratejik planlarınızı oluşturarak bu süreci işletiyoruz. Paydaşlarımızın taleplerini toplayarak, kurumun tümünde öz değerlendirme çalışmaları yürütüyoruz ve bu konumda hedeflerini, bütçelerini, stratejilerini oluşturmalarını sağlıyoruz” dedi.

Uluslararası Yükseköğretimde Kalite Konferansı’nda ilk günün sonunda kapanış töreni düzenlendi. Konferansın katılımcıları ve paydaşları, düzenlenen törende plaketlerini aldı.

Uluslararası platformda yükseköğretimdeki kalitenin geleceği ve kalitede son trendler konusunda bilgi alışverişinde bulunmayı amaçlayan konferansta kalite ve kalite kültürü oluşturma, akreditasyon, liderlik gibi konular masaya yatırılacak. 35 farklı oturumda 150’ye yakın bildirinin sunulacağı ICQH 2015,  4 Aralık’ta sona erecek.

02.12.2015 – YC
833 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.