İbn Sînâ’da Tümeller ve Gazzâlî’nin Eleştirileri

24.03.2023

Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Bölüm Seminerleri kapsamında Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, İslami İlimler Fakültesi, İslam Felsefesi Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Selman Tosun tarafından “İbn Sînâ’da Tümeller ve Gazzâlî’nin Eleştirileri” başlıklı bir seminer gerçekleştirildi. Çevrimiçi olarak gerçekleştirilen programa Sakarya Üniversitesi’nden akademisyenler ve öğrenciler katılım gösterdi.

Sunumuna “tümel” kavramının tarihsel ve felsefi arka planına işaret ederek başlayan Tosun, tümel kavramını, İbn Sînâ’nın Metafizik kitabının tümeller bahsinden hareketle Aristo’ya telmihte bulunarak değerlendirdi. Akabinde İbn Sînâ felsefesinde tümel bahsinin “mevzu’, mebâdi’ ve mesâil” tasnifinde nereye tekâbül ettiğine değindi. Sunumunu İbn Sînâ’nın “tabi’î, aklî, mantıkî tümel” şeklindeki tümeller teorisine ve Gazzâlî’nin tikellerden inşa edilen tümeller teorisi arasındaki farklılıklara işaret ederek devam eden Tosun, Gazzâlî’nin temel eleştirisinin, İbn Sînâ’nın ontolojik statü bağlamında tikelleri kendi başına bir gerçeklik olarak kabul etmemesi olduğu şeklinde açıkladı.

Seminer, yaklaşık 40 dakikalık sunumun ardından, Tosun’un katılımcılardan gelen soruları cevaplamasıyla son buldu.