Hürriyet (26.12.2012): Bir garip HES hikayesi

26.12.2012

Kastamonu loç vadisine Hidroelektrik Santrali (HES) kurulacağının 2009’da duyulması üzerine bölge halkı hukuk savaşı başlattı. Santralin ekolojik dengeyi bozacağını ve telafisi mümkün olmayan zararlar vereceğini belirten Loç Vadisi Koruma Platformu üyeleri, Kastamonu Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurarak yürütmenin durdurulmasmı talep etti. Yürütmeyi durdurma talebini değerlendiren idare mahkemesi bilirkişi tayin etti. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi’nde görevli Prof. Dr. Ahmet Hızal ve Prof. Dr. Asuman Efe ile İGDAŞ eski genel müdürü Prof. Dr. Necdet Aral’dan oluşan bilirkişi, bölgeye giderken, 8 Haziran 2010’da Bolu’da geçirdikleri trafik kazasında hayatlarını kaybetti. Kazadan 5 ay sonra tayin edilen, İstanbul ve Sakarya üniversitelerinden 2 öğretim üyesi, bilirkişi raporu hazırladı. Raporda, HES’in hem vadiye hem de Küre Milli Parkı’na zarar vereceği belirtildi. Bilirkişi heyetinin raporu üzerine idare mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ancak inşaat şirketi Danıştay’a itiraz etti. Danıştay 14 Mayıs’ta içinde bir çevre mühendisinin de bulunacağı yeni bir heyetle tekrar incelenmesi gerektiğine karar verdi. 4 üniversiteden 7 öğretim üyesi, 17 Eylül’de bölgede araştırma yaptı. Raporda, özetle şu ifadelere yer verildi: ” Tüm taahhütlerin yerine getirilmesi durumunda, ekolojik dengenin tahribine çevrenin bozulmasına ve yok olmasına neden olmayacağı sonucuna varılmıştır ” 2’nci raporun güvenilir olmadığını söyleyen Loç Vadisi Koruma Platformu üyesi Yılmaz Can ” 2 rapor arasında büyük çelişkiler var. Biz HES’e karşıyız. Gereken itirazlarımızı da yaptık ” dedi.

Hürriyet – 26.12.2012