Hukuk Fakültemizce Düzenlenen Panelde Rusya-Ukrayna Krizi Değerlendirildi

Hukuk Fakültemizce Düzenlenen Panelde Rusya-Ukrayna Krizi Değerlendirildi
04.03.2022
1.636
A+
A-

Üniversitemizin Hukuk Fakültesi tarafından “Rusya-Ukrayna Çatışmasının Uluslararası Hukuk Açısından Değerlendirilmesi” konulu bir panel düzenlendi.

Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşı farklı yönleriyle değerlendirmek üzere düzenlenen panelin moderatörlüğünü SAÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şafak Narbay yaptı. Prof. Dr. Narbay, konuşmasında, “Bu durum bir savaştır; Rusya’nın hiçbir haklı gerekçesi olmaksızın Ukrayna’yı işgal etmiştir, bir savaş başlatmıştır” şekline konuştu.

“Kiev, Moskova’nın tarihsel olarak annesi olarak görülüyor”

Rusya-Ukrayna çatışmasının tarihsel sürecini değerlendiren Dr. Naziye Dirikgil, “Bu olay sıradan bir operasyonmuş gibi başlamasına rağmen sorunun çok eskiye dayandığını, hatta Kiev Knezliği’ne kadar gittiğini görebiliriz. Rusya’nın neden Kiev’e kadar gitmek istediğini burada anlıyoruz. Rus halkı Rus halkının doğduğu yerin Kiev olduğuna inanır. Bu yüzden Kiev Rusya için çok daha önemli bir bölge” ifadesinde bulunarak, “Kiev, Moskova’nın tarihsel olarak annesi olarak görülüyor” dedi.

Dr. Dirikgil, “Eğer Kiev Batılaşırsa, Rusya da Batılaşır. Batılaşmış bir Kiev, Rusya’nın oradaki serbestliğini engeller. Bu sebeple Ukrayna ve başkenti Kiev jeopolitik konumu olarak da çok önemli bir konumda.2001 yılında yayımlanmış olan Putin’in Ukrayna hakkındaki makalesi de şu an yaşananların geçmişe dayandığının bir göstergesi,” dedi.

 “Bir toprak üzerindeki egemenlik ancak egemen devletin rızasıyla el değiştirebilir”

Self-Determinasyon İlkesi Çerçevesinde Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerinin Rusya Tarafından Tanınması başlığı altında konuşan Dr. Öğr. Üyesi Ensar Muslu, “Bu savaş uluslararası hukuka aykırıdır. Bir toprak üzerindeki egemenlik ancak egemen devletin rızasıyla el değiştirebilir” ifadelerini kullandı.

“Rusya kanalları maskeleme yapıyor”

Kuvvet Kullanma Yasağı Kapsamında Rusya – Ukrayna Çatışmasının Değerlendirilmesi başlıklı sunumunda Dr. Öğr. Üyesi Sezercan Bektaş, “Rusya kanalları maskeleme yapıyor. Yani kendini ve kendi politikasını masum ve haklı gösteriyor” dedi.

“Rusya’nın uyguladığı yöntem ve göstermiş olduğu tutum uluslararası hukuka aykırıdır”

Rusya-Ukrayna çatışması neticesinde öngörülebilecek yaptırımların bir değerlendirmesini yapan Arş. Gör. Görkem Kayacık, “Diğer ülkelerin yapmış oldukları kınama çok basit ve yetersiz gözükse de Rusya’nın birtakım hukuki haklar istemesinin önüne geçmek için çok büyük önem arz ediyor” diyerek, Rusya’nın uyguladığı yöntem ve göstermiş olduğu tutumun uluslararası hukuka aykırı olduğunun altını çizdi.

Arş. Gör. Kayacık, “Almanya ve Rusya arasında olan boru hattı projesinde atılması gereken imzanın ertelenmesi, bir baskı ve vazgeçirme örneği olabilir. Rusya-Ukrayna krizinde yeni bir durumla karşılaştık. Burada devlet dışı aktörlerin, özellikle de çok uluslu şirketlerin, birtakım yaptırımlarda bulunduklarını gördük” şeklinde konuştu.

 


1.636 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.