Hedeflerimiz Doğrultusunda İlerliyoruz

Hedeflerimiz Doğrultusunda İlerliyoruz
12.02.2016
588
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, 2015-2016 Bahar Dönemi Akademik Genel Kurul Toplantısı’nda Sakarya Üniversitesi’nin eğitim-öğretim, araştırma, kalite ve akreditasyon alanlarında yürüttüğü çalışmalarla büyük başarılar elde ettiğini söyledi.

Sakarya Üniversitesi 2015-2016 Bahar Dönemi Akademik Genel Kurul Toplantısı, Rektör Prof. Dr. Muzaffer Elmas’ın başkanlığında Sakarya Üniversitesi’nde görevli akademisyenlerin katılımı ile SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Rektör Prof. Dr. Muzaffer Elmas toplantıda yaptığı açılış konuşmasında, Sakarya Üniversitesi’nin birçok alanda çeşitli başarılar sergilediğini vurguladı. Üniversitelerin eğitim-öğretim, araştırma-proje ve toplumla ilişkiler konusunda üç temel görevinin bulunduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Elmas, “Eğitim-öğretimde akreditasyon çalışmalarımıza devam ediyoruz. Kurumsal değerlendirmeyle ilgili çalışmalar yaptık. Bir sistem oluşturduk ve uzaktan eğitimle bu sistemi destekledik. Eğitimde en kritik nokta olan hoca ile öğrenci arasındaki etkileşimden doğacak sonuca odaklanıyoruz.  Biz sınıf içerisinde derslerimizi öyle bir planlamalıyız ki sonunda öğrenci, dersler dışında farklı yetkinlikler de kazanabilsin. Bu konunun nasıl yapılabileceği ile ilgili eğitim fakültemiz çalışmalar yürütüyor. Aktif öğrenmeyi desteklemek amacıyla, çeşitli parametrelerle ‘En İyi Öğretim Üyesi’ belirlenecek ve ödüllendirilecek. Bu çalışmamız da bugün itibariyle yürürlüğe girmiş durumda ” dedi.

Bilimsel Araştırma Projeleri konusunda bazı değişiklikler yapıldığını belirten Rektör Elmas, “Fonksiyonel olarak BAP’taki yönlendirmeler konusunda değişiklikler yapıldı. AR-GE konusunda merkezi laboratuvarımız var. Teknokent ve Teknoloji Transfer Ofisi çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor. Yayın-proje sayıları üç kat arttı. Bu sene indeksli yayınlarda 650’yi aşabileceğimizi bekliyoruz. Ülkemizdeki diğer üniversitelere oranla çok daha iyiyiz. Girişimcilik endeksinde de 24. sıraya yükseldik. Bu yılki sıralamada daha üst sırada olmayı umuyoruz” ifadelerini kullandı.

Aktif Öğrenme kalıcı hatırlama sağlıyor

Akademik Genel Kurul Toplantısı’nda ‘Aktif Öğrenme’ konusu üzerine bir sunum yapan Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Neşe Güler, aktif öğrenmenin, öğrenme sürecinin çeşitli yönleri ile ilgili kararlar alma fırsatlarının verildiği ve öğrencinin öğrenme sırasında zihinsel yeteneklerini kullanabildiği bir öğrenme türü olduğunu söyledi.

Aktif öğrenmenin sağladığı en büyük avantajın, kalıcı hatırlamalar sağlaması olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Güler, “Yapılan araştırmalar, sadece okuyarak, görerek ya da dinleyerek öğrendiklerimizin kalıcı olma olasılığı oldukça düşük. Ancak öğrenciyi dahil ettiğimizde yazarak, konuşarak, tartışarak ve zaman zaman uygulamanın içinde yer almasını sağlayarak öğretmek daha doğrudur. Bu, hatırlama oranlarını da yüzde 95’lere ulaştırıyor. Bizim amacımız da aktif öğrenmede bunu sağlamak” diye konuştu. Aktif öğrenme konusunun öğrencilerin sorumluluğunu ve kendine olan özgüveninin artmasına yardımcı olduğunu belirten Doç. Dr. Güler, “Aktif öğrenme derin öğrenme ve anlamaya vurguda bulunur. Öğretim üyesi ve öğrenci arasındaki saygı ve dayanışmayı artırır. Hem öğrenci hem de öğretim üyesi açısından, öğrenmeyi ve öğretim sürecini yansıtıcı bir sürece aktarmasını sağlar” dedi.

BAP’ın kapsamı genişledi

Bilimsel Araştırma Projeleri’nin kapsamının genişletildiğine dikkat çeken Bilimsel Araştırmalar Projeler Koordinatörü Prof. Dr. Hüseyin Özkan Toplan, Bilimsel Araştırma Projeleri, Tez Projeleri, Bilim İnsanı Yetiştirme Projesi ve Bilimsel Araştırma Projeleri konusundaki yeni uygulamalar konusunda katılımcıları bilgilendirdi.

ADAPTTO destekleri çoğaldı

Sakarya Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren Adapazarı Teknoloji Transfer Ofisi’nin (ADAPTTO) akademisyenlere yönelik faaliyetleri hakkında bir sunum yapan Sakarya Teknokent Genel Müdürü ve ADAPTTO Direktörü Prof. Dr. Tahsin Engin, ADAPTTO’nun Proje Destek Süreci konusunda katılımcıları bilgilendirdi. ADAPTTO’nun 2015 yılında büyük bir yükseliş sergilediğini belirten Prof. Dr. Engin, 2016 yılı hedefleri doğrultusunda çalışmaların hız kesmeden devam ettiğini söyledi. Prof. Dr. Engin, TTO’nun ‘Mentör Sistemi, Panel Sistemi ve Akademik Danışma Kurulu’ teşvik ve destekleri hakkında bilgiler verdi.

Patent ADAPTTO’dan

ADAPTTO bünyesinde Fikri Sınai Mülkiyet Hakları Birimi bulunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Engin, SAÜ’lü akademisyenlere yayın yapmadan önce mutlaka ADAPTTO’ya başvuruda bulunmaları konusunda tavsiyede bulundu. Prof. Dr. Engin, Teknoloji Transfer Ofisi bünyesindeki Patent Ofisi’nin tüm SAÜ akademisyenlere ücretsiz olarak destek verdiğini belirtti.

Kalite çalışmaları devam ediyor

Sakarya Üniversitesi Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Kurulu (SAÜDEK) Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Tuba Canvar Kahveci, Avrupa Üniversiteler Birliği Kurumsal Değerlendirme Programı konusunda bir sunum yaptı. EUA Kurumsal Değerlendirme Programı hakkında katılımcılara bilgiler veren Yrd. Doç. Dr. Kahveci, Avrupa Üniversiteler Birliği’nin (EUA) bir hizmeti olan Kurumsal Değerlendirme Programı kapsamında 2016 yılı içerisinde Sakarya Üniversitesi’ne saha ziyaretinde bulunulacağını belirtti.

SABİS işleri kolaylaştırdı

Sakarya Üniversitesi’nin bilişim yönetimi, bilişim alt yapısı ve araçlarının sürekli yenilendiğinin altını çizen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak, SABİS’in yeni modülleri hakkında katılımcıları bilgilendirdi.  SABİS’in 2016 yılı hedefleri doğrultusunda hız kesmeden çalışmalara devam edildiğini belirten Prof. Dr. Kocabıçak, SABİS’te tamamlanan ancak şuan aktif olmayan 15 farklı modül daha bulunduğunu söyledi.

Akademik Genel Kurul sonunda konuşan Rektör Prof. Dr. Elmas, “Sakarya Üniversitesi ekip ve dayanışma ruhu ile hareket edip hedeflerine odaklanan bir üniversite. Bu yüksek motivasyon devam ettiği sürece başaramayacağız, ulaşamayacağımız hiçbir hedef yok” değerlendirmesinde bulundu.

11.02.2015 – YC
588 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.