Hazreti Peygamberi Sanatla Anlatmak

Hazreti Peygamberi Sanatla Anlatmak
21.04.2017
1.348
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi, Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi tarafından ortaklaşa düzenlenen “Hazreti Peygamberi Sanatla Anlatmak” sempozyumu gerçekleşti.

SAÜ Hukuk Fakültesi Sabahattin Zaim Konferans Salonunda yapılan sempozyuma Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Musa Duman, Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı İbrahim Aktürk, SAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Daşçıoğlu, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Fatih Andı öğretim üyeleri, öğrenciler ve davetliler katıldı. Sempozyum öncesinde “Harfler Seni Andı” adlı hüsn-i hat sergisinin açılışı yapıldı.

Sanat her yerde konuşulabiliyor

Sempozyumun açılışında konuşan Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, sanatın tekrar gündeme gelmesinin güzel bir şey olduğunu belirterek, “Günümüzde sanat her yerde her şekilde konuşulabiliyor ve icra edilebiliyor. Bu önemli bir gelişme. Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi bizim kardeş üniversitemiz diyebiliriz. Umarım birçok sempozyumda, konferansta bir araya gelme fırsatımız olur. Biz paylaşarak, bir araya gelerek çok önemli işler yapabiliriz. Bu program, başka programların da birlikte yapılmasına vesile olur. Seçilen konu başlığı isim olarak bu zamana kadar çok duymadığımız ‘Hazreti Peygamber’i Sanatla Anlatmak’ güzel ve önemli bir konu başlığı ve biraz cesaret isteyen bir tabir. Peygamber Efendimiz ‘Müslüman, elinden ve dilinden başkalarına zarar gelmeyen kimsedir’ demiştir” ifadelerini kullandı.

Orijinal bir konu

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Duman da yaptığı konuşmasında 30’un üzerinde sanatçı ve bilim adamının bir araya geldiği sempozyumun başlığının da özgün bir düşünce olduğunu dile getirerek, “Bu konu ile alakalı birçok fikir ortaya atıldı, yazı yazıldı, fakat böyle bir toplantı düzenlenmedi. Bu sempozyumun amacı Peygamber Efendimizin hayatı ve kişiliği hakkında yapılan, sinema filmi gibi, farklı sanat dallarında işlenen konuların ne kadar doğru, ne kadar yanlış olduğunu tartışmaktır. Peygamberimiz bu tür sanat eserlerine konu olurken, yeni dönemde sanat eserleri zenginleşiyor. Bu, zenginleşen sanat alanlarında da, sanatçıların eserlerine de konu olmaya başladı. Bunlar hakkında işin ehli hocalarımız konuşmalar yapacaklar. Bence bu sempozyumun en dikkat çekici ve en önemsediğimiz yanı bu olacak. Umarım bu toplantıların devamı olur” şeklinde konuştu.

Sakarya kültür başkenti olma yolunda

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı İbrahim Aktürk de Sakarya’nın, kültür başkenti olma hedefine günden güne yaklaştığını belirterek, “Şehrimizi kültür ve sanat olarak ileriye götürmeye çalışıyoruz. Bu program da yine bu amacı taşıyan, içerik olarak önemli bir konuya değiniyor. Ülkemizde farklı açılardan değerlendirilmesi gereken konular var. Bugün de yine aynı şekilde kutsal ve sanat kavramlarının birçok tartışmayı ve eleştiriyi beraberinde getirdiğini düşünerek, etkinliğin faydalı olmasını temenni ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Daşçıoğlu da, “Bugünkü işlenen konu, bizler için çok önemli ve anlamlı bir konu. Peygamber Efendimiz hepimizin peygamberidir. Umarım sempozyum hepimiz için akılda kalıcı fikirlerle sonlanır” diye konuştu.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Fatih Andı, “Hz. Peygamber’in insanlara nasıl anlatılması gerektiğini, başkalaşım yaşayarak kutsal kitaplardan bilgilerden yanı sıra farklı yerlere çekilmesi bizi bu konularda insanları bilgilendirme mesuliyeti altına sokmuştur. ‘Peygamber Efendimizi sanatla bugünün insanına nasıl aktarmalıyız?’ sorusunun cevabını aramayı amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.

İki gün sürecek sempozyumda “Sinema ve Diğer Görsel Sanatlarda Hz. Peygamber”, “Geleneksel Türk-İslam Sanatlarında Hz. Peygamber”, “Hazreti Peygamber ve Sanat”, “Türk Romanında Hz. Peygamber”, “Çocuk Edebiyatı ve Hz. Peygamber”, “Türk Şiirinde Hz. Peygamber” başlıklı oturumlarda konu, alanında uzmanlar tarafından tartışılacak. Sempozyumun Değerlendirme ve Kapanış Oturumu ise Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nde gerçekleşecek.

21-04-2017 / Cansu Evcim
1.348 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.