Güncel Siyaset Konuşmalarında İdlib Ele Alındı

Güncel Siyaset Konuşmalarında İdlib Ele Alındı
18.02.2020
1.608
A+
A-

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Ortadoğu Enstitüsü (ORMER) tarafından düzenlenen “Güncel Siyaset Konuşmaları” konferanslarının ikincisi ORMER Kudüs Salonunda gerçekleştirildi.

“İdlib Düğümünü Açmak: Tarih, Realpolitik ve Değer-Çıkar Dengesi” konulu konferansa, SAÜ ORMER Müdürü Prof. Dr. Tuncay Kardaş, SAÜ öğretim üyeleri Prof. Dr. Kemal İnat ve Doç. Dr. İsmail Ediz konuşmacı olarak katıldı.

“Hem Ülkemiz hem bölgemiz açısından riskli bölge: İdlib”

Sözlerine İdlib’in önemini vurgulayarak başlayan Prof. Dr. Kemal İnat, “İdlib konusu, Ülkemiz açısından geçici anlaşmalarla dursa da son dönemlerde önem arz eden bir konu haline geldi. 2014’te DEAŞ ve YPG terör örgütlerinin ortaya çıkmasıyla birlikte, Türkiye kendi topraklarını düşündü. Ülkemizin hedeflerinden bazıları yaşanan olayların sonunda Suriye Milli Ordusunun söz sahibi olması, mültecilerin kendi yurtlarına dönmesi ve sahadan masaya geçmektir” dedi. Ayrıca Türkiye’nin Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı gibi harekâtlarının çeşitli riskler barındırdığını ifade eden Prof. Dr. İnat, “Türkiye ile Rusya’nın ilişkileri bozulursa, Rusya PKK terör örgütüne açıktan destek verebilir. Rusya’nın hedefi çıkarlarını korumak ve Doğu Akdeniz’de ayağını yere sağlam basmak” şeklinde konuştu.

“Doğu Akdeniz yeniden inşa ediliyor”

Türkiye ile Rusya’nın tarihsel ilişkilerinden söz eden Doç. Dr. İsmail Ediz, “Rusya ile yürüttüğümüz ilişkilerde bir standart olması gerekir. 1700 yılına kadar Osmanlı Devletinin büyük gündemi Avusturya iken bu tarihten sonra Rusya oldu. Türkiye’de Rusya’nın güney siyasetinde bir numaralı madde haline geldi. Doğu Akdeniz yeniden inşa ediliyor, Kıbrıs da öyle. Sadece rejimle çatıştığımızı düşünmek büyük bir yanılgıdır. Aynı zamanda Rusya ve İran’la da çatışıyoruz. Bu olaya bütüncül olarak yaklaşılması gerekir. Sadece İdlib’e odaklanıp diğer sorunları gözden kaçırmamamız gerekiyor” şeklinde sözlerini tamamladı.

“Ülkemizin stratejik hedefi küreselleşme”

İdeallerimizin peşine düşersek, gerçek siyaseti kaçıracağımızı vurgulayarak sözlerine başlayan Prof. Dr. Tuncay Kardaş, “Sahada ağırlığımızı koymak, sadece Rusya’ya değil tüm dünyaya İdlib’den vazgeçmeyeceğimizin bir mesajıdır. Elbette İran’ın, Rusya’nın ve her ülkenin kendilerine göre hedefleri var. Ülkemizin hedefi ise küreselleşmek olmalı” dedi. Artık kendi çıkarlarını önemseyen bir Türkiye olduğunu dile getiren Prof. Dr. Kardaş, Rusya’nın küresel siyasette Türkiye’ye ihtiyacı olduğuna dikkat çekerek sözlerini noktaladı.

Konferans, katılımcılardan gelen soruların cevaplanması ile sona erdi.

18.02.2020 / EF-Behlül Koçdemir-Onur Işılgan


1.608 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.