“Gezici Saz Şairliği Anadolu Sahası Aşıklık Geleneği Dinletisi” Anadolu Kültürünü yeni nesillere aktarıyor

“Gezici Saz Şairliği Anadolu Sahası Aşıklık Geleneği Dinletisi” Anadolu Kültürünü yeni nesillere aktarıyor

Sakarya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı tarafından düzenlenen Gezici Saz Şairliği Anadolu Sahası Aşıklık Geleneği Dinletisi, Sakarya Üniversitesi Turgut Özal Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi

Etkinlikte ünlü âşıklar Âşık Cemal Divani ve Âşık Sıtkı Eminoğlu konuk olarak yer aldı. Aşıklar, dinleyicilere hem aşıklık geleneğinin temellerini anlattı hem de saz eşliğinde kendi eserlerini seslendirdi. Dinleyiciler, Anadolu aşıklık geleneğinin zenginliğini ve derinliğini bu etkinlikte bir kez daha keşfetme fırsatı buldu.

Etkinliği, Sakarya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğretim üyeleri Prof. Dr. Sertan Demir ve Doç. Dr. Mahir Mak düzenledi. Etkinliğin koordinatörlüğünü ise Arş. Gör. Mehmet Der üstlendi.

Âşıklık geleneğinin önemine değinen Prof. Dr. Sertan Demir, “Bu tür etkinliklerle kültürel mirasımızı genç nesillere aktarmayı hedefliyoruz” dedi. Doç. Dr. Mahir Mak ise “Aşıklık geleneği, toplumumuzun köklerinden gelen önemli bir değerdir ve bu değerin yaşatılması büyük önem taşımaktadır” ifadelerini kullandı.

Aynı zamanda etkinlikte, Etkinliğe sürpriz konuk olarak katılan Müzisyen Zafer Taşdan, âşıkların sadece sanatçılar değil, aynı zamanda halkın sesi olan gazeteciler olduğunu vurguladı. Taşdan, “Aynı zamanda bir gazetecidir âşıklar, halkın halinden toplumdan haber verir. Bir âşığı küstürmemek gerek. Âşıkların başka bir misyonu da halk hikayeciliği yapmalarıdır. Köylere, kahvelere giderek 10 gün süren halk hikayeleri anlatırlar” ifadelerini kullandı.

Dinleti katılımcıların büyük beğenisini toplarken, geleneksel sanatların korunması ve tanıtılması konusunda önemli bir adım olarak değerlendirildi.

Etkinlik, Aşıkların “Lebdeğmez” performansının ardından belge takdimi ve toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.

Haber ve Fotoğraf: Deniz Ay Usta


635 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.