Gençlik Dönemi İnanç Meseleleri Çalıştayı Yapıldı

13.11.2019

Uluslararası İslami Düşünce Enstitüsü (IIIT) ve Sakarya Üniversitesi (SAÜ) ortaklığında düzenlenen “Gençlik Dönemi İnanç Meseleleri” Çalıştayı, 9 Kasım Cumartesi günü SAÜ İlahiyat Fakültesinde gerçekleştirildi.

Müslüman gençliğin inanç problemlerinin tespitine yönelik yapılması planlanan alan araştırmasının kapsam, yöntem ve içeriğinin belirlenmesi amacıyla yapılan çalıştaya, yurtiçi ve yurt dışından konuyla ilgili çalışmaları bulunan akademisyenler, IIIT araştırmacıları ve Diyanet İşleri Başkanlığı temsilcileri katıldı.

SAÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, SAÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı ve IIIT temsilcisi Dr. Anas al-Shaikh-Ali’nin açılış konuşmalarıyla başlayan çalıştay, üç oturumda gerçekleşti.

SAÜ İlahiyat Fakültesi Din Sosyolojisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Abdullah İnce’nin toplantıda izlenecek usul konusunda yaptığı bilgilendirmenin ardından başlayan birinci oturumda, Prof. Dr. Cağfer Karadaş ve Prof. Dr. Kemal Batak sunum yaptılar. Prof. Dr. Karadaş sunumunda, deizm ve ateizm felsefelerinin ortaya çıkışı, gençler arasında yayılma sebepleri ve bunlarla mücadeleye yönelik tekliflerinden bahsetti. Prof. Dr. Batak ise konuyla ilgili öncelikle yapılması gerekenin ateizmin tanımlanması olduğunu vurgulayarak, bu felsefenin temel argümanları ve karşı argümanlar üzerinde durulması gerektiğinin altını çizdi. Sunumların ardından, Prof. Dr. Burhanettin Can ve Dr. Heba Raouf Ezzat başta olmak üzere katılımcılar konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundular.

Çalıştayın öğleden sonraki 2’nci oturumunda SAÜ ve IIIT ortaklığında yapılması planlanan, Batı’da ve Müslüman ülkelerde yaşayan Müslüman gençliğin inanç meseleleri ile ilgili geniş kapsamlı araştırmanın yöntemi, katılımcıları ve araştırmada uygulanacak anket sorularının hazırlanma süreci üzerinde yoğunlaşıldı. Bu oturumda ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığı’nı temsilen çalıştaya katılan Mustafa Bülbül, başkanlığın gençliğe yönelik çalışmalarından bahsederek bu alandaki tecrübelerini aktardı.

Çalıştayın 3’üncü ve son oturumunda ise yapılması planlanan çalışmanın önemi ve araştırma ile ilgili bir sonraki toplantıya kadar yapılması gereken hususlar üzerinde durularak, çalıştayın genel bir değerlendirilmesi yapıldı.

13-11-2019 / ST