Erasmus Programına Hazırlık Kılavuzu

Erasmus Programına Hazırlık Kılavuzu
15.04.2022
984
A+
A-

Öğrencilerin uluslararası arenada kendilerini geliştirmek ve dünyayı keşfetmek adına kullandıkları fırsat olan Erasmus Öğrenci Değişim Programının başvuruları başladı.

Günümüzde pek çok kişi yurtdışında eğitim alma ve staj yapmanın hayallerini kuruyor fakat bu fırsatı elde etmek için ne yapabileceklerini bilmiyor. Öğrenci değişim programları sayesinde devlet desteği alarak hedefinizde olan ülkenin olanaklarından yararlanarak kendinizi geliştirebilirsiniz. Bu yöntemden yararlanmak için iyi bir not ortalaması yeterli olmuyor. Sizler için hazırladığımız Erasmus sınavı hazırlık rehberinde gelin ilk olarak Erasmus sınavından bahsedelim.

Erasmus Nedir?

Erasmus programı Avrupa Birliği’nin finanse ettiği, 31 ülke ve 1800’den fazla üniversiteyi kapsayan bir öğrenci değişim programı. Türkiye’nin de içinde bulunduğu bu program sayesinde yabancı bir ülkede belli bir süre lisans eğitimi alabiliyor, yüksek lisans ya da doktora yapabiliyor (tamamı değil) ve staj yapma imkânı elde edebiliyorsunuz. Avrupa ülkelerinde öğrenci hareketliliğini amaç edinmiş olan bu sistemde yer alabilmek için de, öğrenim görmüş olduğunuz yükseköğrenim kurumunun Avrupa’da bulunan eğitim kurumları ile ikili anlaşma içinde olması gerekli. Tercih ettiğiniz okulun herhangi bir ya da birden fazla kurumla anlaşması bulunuyorsa ve belirlenen şartlara uyuyorsanız başvuruda bulunabilirsiniz. Bununla birlikte yenilikçi üniversitemizde anlaşma bulunmasa arzuladığınız üniversite ve bölümünüzle yapılacak birkaç işlemle anlaşma yapılmasını sağlayabiliyorsunuz.

Puan, denklik ve ortalamaya dikkat edin

Programdan yararlanmak için hazırlık ya da birinci sınıfta olmamanız gerekiyor. Başvuru şansınızı ancak diğer sınıflarda deneyebiliyorsunuz. Okulumuzun belirlemiş olduğu minimum 2.00 not ortalamasını karşılıyor olmalısınız. Beklenen ortalamaya sahip değilseniz başvuru şansınız yok. Ayrıca üniversitemiz tarafından uygulanan Erasmus sınavından, önceden belirlenen puan barajını geçerek yeterli bir puan almış olmalısınız.

Başvurusu 21 Mart tarihinde başlayan programın son başvuru tarihi 17 Nisan’da. İki aşamalı olarak gerçekleşecek sınavda ilk sınav 11 Mayıs’ta test olarak 80 soru, ikinci sınav 18 Mayıs’ta Reading + Listening (okuma ve dinleme) olarak yapılacak. Düzenlenen ilk sınav baraj sınavı olup 50 ve üzeri puan alanlar diğer etaba çağırılıyor. Bununla birlikte son sınav sonucunda alınan puan Erasmus’ta yerleştirmeye esas puanı olarak alınıyor.

Sizler için nasıl hazırlanabileceğinize dair maddeleri sıraladık.

Kulak dolgunluğu

Listening (Dinleme) kısmında kendinizi geliştirmek için gün içinde kendinizi İngilizce seslere maruz bırakın. Örneğin BBC RADIO’un hazırladığı ‘6 Minute English’ podcasti ya da CNN haber ajansının hazırladığı CNN Tonight gibi küresel çaptaki İngilizce’nin kullanıldığı sesli kayıtları günlük işlerinizi yaparken dahi dinlediğinizde bir kulak dolgunluğu oluşur. Bu sizin farklı aksanlarda cümleleri ayırt ederek bazı kelimeleri bilmeseniz de bütünü anlamanızı sağlar.

Yazmaktan ve hata yapmaktan çekinmeyin

Pek çok sınavda Writing (Yazma) bölümünde hata yapabiliyor. Past perfect tense (miş’li geçmiş zaman) gibi dil bilgisi ve zaman takılarının gelişmesini sağlayacak önemli taktiklerden biri de günlük yazmak. Küçük gibi görünen bu deneyim İngilizce yazın dünyanızda büyük fark teşkil eder. Çünkü gün içinde yaşadığınız olayları anlatırken zamanların 3 halini de kullanacaksınız. Bu nedenle ajandalarınızı, günlüklerinizi ve ödevlerinizi sınavına gireceğiniz dilde yazın. Bilmediğiniz kelimeleri öğrenmek adına da güçlü bir öğrenme metodu olan bu taktiğin kısa sürede sonuç vermesi olası.

Okumak için doğru kütüphaneye

Üniversitemizin zengin yabancı dil kaynaklarıyla Reading and Comprehension (Okuma ve Anlama) kısmında kendinizi rahatlıkla geliştirebilirsiniz. Ayrıca uzaktan eğitimle Sakarya Üniversitesi Uygulamalı Eğitim Araştırma Merkezi tarafından verilen sertifikalı eğitim programlarından yararlanabilir ya da çevrimiçi kütüphanemizden yararlanabilirsiniz.

Arkadaşlarınızla münazara yapın

Yabancı dil öğrenirken speaking (Konuşma) alanında kendinizi geliştirmenin sırrı aktif şekilde konuşma olduğu söylenebilir. Bu bölümde utangaçlık kişisel gelişiminizin karşısında duran bir engel. Eğlenceli bir şekilde konuşma pratiği yapmak için arkadaşlarınızla ilgilendiğiniz bir konuda münazara yapmanız aktif konuşma deneyimini yaşamanızı sağlayabilir. Bu sayede eksiklerinizi görerek pratik şekilde konuşabilirsiniz.

Haber: Fatma Şimşek-Elif Efsun Kutlu
984 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.