Entegre Olan Bireyle Birlikte Toplum da Değişiyor

Entegre Olan Bireyle Birlikte Toplum da Değişiyor
22.03.2019
2.399
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Ortadoğu Enstitüsü (ORMER), Bilgi Kültür Gençlik Derneği ve Uluslararası İlişkiler Topluluğunca ortaklaşa “Göçmen Entegrasyonu: Kavramlar Üzerine Teorik Bir Analiz” konulu konferans düzenlendi.

ORMER Kudüs Salonunda Sosyal Bilim Konuşmaları kapsamında düzenlenen konferansa İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Gülay Uğur Göksel konuşmacı olarak katıldı.

Dr. Öğr. Üyesi Gülay Uğur Göksel, konuşmasında entegrasyon politikalarının amacının sosyal uyum olduğunu belirterek, “Bireyin kendi kültürel kimliği çerçevesinde yaşadığı, topluma yararlı bir üye olarak eşit ve özgür bir biçimde katılabilmesini sağlayacak siyasal, toplumsal ve ekonomik koşulların yaratılmasıdır” dedi. Entegrasyon için hazırlanması gereken koşulları sıralayan Göksel, bu koşulların üç katmanda gerçekleştiğini kaydetti. Göksel, “Birinci katmanda bireysel, psikoloji, aile, özgüven ve sevgi; ikinci katmanda devlet kurumları, eşitlik ve saygı; üçüncü katmanda ise sosyoekonomik yapılar, başarı, toplumsal itibar ve takdir yer alıyor” diye konuştu.

Çok kültürlülük kavramının önemini kaybettiğini ve bunun birkaç nedeni olduğunu ifade eden Göksel, “Grup liderlerinin ve grup içerisindeki baskıcı güçlerin ön plana çıkması, bireysel uyumun geri plana atılması ve kültür politikalarına aşırı önem verirken ekonomik içerme politikalarının geri planda bırakılması, çok kültürlülüğün önemini kaybetmesine yol açıyor” şeklinde konuştu.

“Toplumun ön koşulları sağlaması gerekiyor”

Toplumun her bireyi entegre etmesi gerektiğini vurgulayan Göksel, bu durumun demokrasinin gereği olduğunu kaydetti. Toplumun bireylerin uyum sağlayabilmesi için çeşitli koşulları sağlaması gerektiğine dikkat çeken Göksel, “Örneğin toplum çok katı değerlere sahip olamaz. Çünkü öyle olursa farklılıkları dışlar. Bir mültecinin veya göçmenin eğitimini başarılı olarak tanımlama söz konusu olduğunda, toplumumuz mültecilerin eğitim seviyesini veya hangi okulu okuduğunu bilmiyor. Dolayısıyla toplumun ön koşullar sağlaması gerekiyor. Bunun için de toplumun sürekli değişime açık olması gerekiyor. Bu nedenle de entegrasyonu tek taraflı değil çift taraflı olarak tanımlıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Kanada’da göçmenler iş sıkıntısı çekiyor”

Kanada’nın göçmen entegrasyonu konusunda başarılı bir ülke olarak gözüktüğünü söyleyen Göksel, Kanada’daki göçmenlerin de istatiksel verilere göre özellikle iş bulmada sıkıntı çektiğini dile getirdi. Göksel, “Ne kadar yetenekli, eğitimli, dil bilen bireyler olsalar dahi iş bulmada ve para kazanmada çok sıkıntı çekiyorlar. Kanada’nın göçmen politikasının iki ayağı var. Birisi Kanada’nın genç nüfusunu arttırmak. Diğeri de Kanada’nın geleceğini şekillendirmek. Kanada, bu nedenlerden dolayı herkesi göçmen olarak almak istemiyor, çok yüksek düzeyde eğitimli insanları alıyor” ifadelerini kullandı.

Etkinlik soru-cevap kısmının ardından son buldu.

22-03-2019 / Havvanur Kaldırım


2.399 kez görüntülendi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.