Elektrikli Araç Şarj İstasyonlarının Hukuki Zemini Projesi

Elektrikli Araç Şarj İstasyonlarının Hukuki Zemini Projesi
29.04.2024
754
A+
A-

Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Emine Develi Ayverdi’nin yürütücülüğünü yaptığı proje, Cumhuriyetimizin 100. Yılına Özel olarak açılan TÜBİTAK-1001 çağrısı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

TÜBİTAK tarafından Cumhuriyetimizin 100. Yılına özel olarak açılan “TÜBİTAK 1001 – Cumhuriyetimizin 100. Yılı Özel Çağrısı” kapsamında Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Emine Develi Ayverdi’nin yürütücülüğünü yaptığı “Rekabet Hukuku Perspektifinden Elektrikli Araç Şarj İstasyonlarının Hukuki Zemini” başlıklı proje desteklenmeye hak kazandı.

Şirketler hukuku ve rekabet hukuku alanında çalışmalar yapan Proje Yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Emine Develi Ayverdi, proje konusuyla ilgili olarak, “Projemizde, iklim değişikliğine nedeniyle enerji kaynaklarının sürdürülebilirliğine azami önem verilen bu dönemde, alternatif yakıt sistemlerinin benimsenmesi önündeki en büyük engel olan şarj istasyonu altyapısı eksikliğinin bertaraf edilmesini sağlayacak, yeni oluşan bu pazarın işlerliğini temin edecek ve toplum tarafından elektrikli araçların benimsenmesini kolaylaştıracak mevzuat zemininin geliştirilmesini hedeflemekteyiz. Önceliğimiz, proje neticesinde ortaya koyacağımız mevzuat önerisinin, uluslararası düzeyde eşlenikleri irdelenerek farklı hukuk düzenlerinin incelenmesi sonucunda hazırlanması ve mevcut düzenle ahenk içerisinde işlemesidir. Bu sayede, elektrikli araçlar alanında büyük yatırımlarda bulunan ülkemizde, bu yatırımın piyasanın her seviyesinde karşılığını görmesine için gerekli ortam oluşturulmuş olacaktır” dedi.

İklim değişikliğinin etkisini en yoğun şekilde göstermeye başladığı bu dönemde, küresel ısınmanın en önemli sebeplerinden biri olan fosil yakıtlar yerine yenilenebilir kaynaklardan elde edilen elektrik ile çalışan araçların giderek artan bir ivme ile benimsenmesinin elzem olduğu ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Emine Develi Ayverdi, “Çevre bilincinin oluşması için ailede başlayan eğitimin yanı sıra, çevrenin korunması için gerçekleştirilecek eylemler önündeki engellerin kaldırılması ve gerekli teşvikin sağlanması için hukuki zeminin buna elverişli olması şarttır. Projemizde bu amaç göz önünde bulundurularak, rekabetçi bir piyasa ile tüketiciye sağlanacak en yüksek seviyede menfaat hedeflenecektir” diye konuştu.

Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Emine Develi Ayverdi’nin yürütücülüğünü yaptığı projenin ekibinde; Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülden Kaya Uyanık, Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Milletlerarası Özel Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Nazlı Albayrak Ceylan ve Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesi İdare Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Elemanı Arş. Gör. Talha Erdoğmuş görev alıyor.

Disiplinler arası bir bakış açısıyla sunulan projeden elde edilecek bulgular, elektrikli araç şarj istasyonlarına ilişkin hukuki zemini oluşturmakla görevli idari birimlere aktarılacak ve bu alanda meydana gelmesi muhtemel uyuşmazlıklarda yönlendirici olması amacıyla Rekabet Kurumu ile paylaşılacak.


754 kez görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.