Elektrik-Elektronik Bölümü öğrencilerinden TÜBİTAK 2209-A projesi

Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri Ömer Gökyer ve Ali Semih Zengin, danışmanları Doç. Dr. Muhammed Kürşad Uçar rehberliğinde yürüttükleri “EEG Sinyalleri Aracılığıyla Hareket Kabiliyeti Sınırlı Bireyler İçin Robot Kol Kontrolü: Bir Makine Öğrenmesi ve İnsan-Bilgisayar Etkileşimi Yaklaşımı” başlıklı projeleriyle TÜBİTAK 2209-A programı kapsamında destek almaya hak kazandı.
Proje kapsamında, ALS ve MS gibi hareket kabiliyeti sınırlı bireylerin yaşam kalitesini artırmayı hedefleyen bir robot kol sistemi geliştirildi. EEG cihazı yardımıyla beyinden alınan sinyaller gerçek zamanlı bir şekilde analiz edilerek, bu sinyallerin robot kola komut vermesi sağlandı. Projede geliştirilen yapay zeka modeli, %95 doğruluk oranıyla sağ ve sol düşünceleri tespit ederek robot kolu kontrol edebiliyor.
Öğrenciler, beyin sinyallerinin işlenmesi ve yorumlanması için bir yapay zeka modeli geliştirdi. Beynin görme ile ilgili bölgesinden alınan sinyalleri kullanarak başarılı sonuçlar elde eden bu çalışma, nörolojik rahatsızlıkları olan bireylerin bağımsız hareket etmelerine olanak tanıyor. Geliştirilen sistem, gelecekte daha karmaşık hareketlerin kontrolü için de uyarlanabilir.
Projeye katkılarından dolayı danışmanları Doç. Dr. Muhammed Kürşad Uçar’a ve destekleri için Bahadır Çokçetin’e teşekkür eden öğrenciler, bu başarının kendileri için unutulmaz bir deneyim olduğunu belirtti.
Bu çalışma, nörolojik bozuklukları olan bireylerin rehabilitasyonu ve yaşam kalitesinin artırılması konusunda önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Ayrıca, tıbbi ve günlük yaşam uygulamalarında geniş bir potansiyele sahip olan bu tür teknolojilerin geliştirilmesi, ülkemize sosyal ve ekonomik açıdan önemli katkılar sağlayacak.
Projenin detaylarını ve uygulama sürecini görmek isteyenler için hazırlanan tanıtım ve uygulama videosuna buradan ulaşılabiliyor